En basit anlamıyla “örtünmek” olan tesettür; muhafazakar kadınların son zamanlardaki modern kıyafet çizgisini tanımlamak için kullanılan “tesettür giyim” kavramında yerini bulmuştur. Tekstil sektörü, moda dünyası son yıllarda özellikle sosyal medyanın da etkisiyle çığ gibi büyümüş ve herkesin yakından ilgilendiği bir hal almıştır. Çantadan eldivene, iş kıyafetlerinden eşofmana kadar her kıyafet türünde yenilikler olmuş ve yenilikler hızla olmaya da devam etmektedir. Bu değişimin karşısında önceden sektör tarafından göz ardı edilen tesettür giyim, varlığını kabul ettirmiş ve büyük bir paya sahip olmaya başlamıştır. Tesettür giyim, hayatın her anında giyilebilecek kıyafetleri hanımların beğenisine sunmuş ve bu çaba da hanımlar tarafından takdir edilmiştir. Hazır giyimdeki çeşitlilik tesettür giyimde de kendini göstermiştir. Hal böyle olunca şıklık yarışları da başlamış ve hanımların tavsiyelere ihtiyacı doğmuştur. Tesettür giyim söz konusu olduğunda en önemli parçalarından olan eşarplar ile kıyafetlerinizi nasıl kombinleyebileceğinizi ve diğer aksesuarlar ile de şıklığınıza nasıl şıklık katabileceğinize dair fikirler vermeye çalışacağız.

Tesettür Giyim ve Olmazsa Olmazı Eşarplar

Kombininizdeki diğer tüm parçaları eşarbınıza göre şekillendirmeniz gerektiğini söylesek yanlış olmaz diye düşünüyoruz. Tesettür giyimin olmazsa olmazı eşarplar seçeceğiniz renkleri, hangi kumaş türünde giyineceğinizi, aksesuarlarınızı etkileyeceğinden eşarp seçiminin önemi oldukça fazla.

Eşarp seçiminizde kumaşa çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Hele sizi bekleyen uzun bir gün varsa ve eşarbınızı çıkaramayacaksanız naylon, hava almayan eşarplar sizi zorlayacaktır. Eşarp seçiminizi pamuk ya da ipekli kumaştan yana yapmalısınız. Pamuklu kumaşlar nefes aldıkları ve teri emdikleri için bu kumaşları rahatlıkla kullanabilirsiniz. En çok tercih edilen kumaş türü ise twill (tivil) eşarplardır. Tivil kumaş, ipekten üretilir ve özel bir dokuma ile daha kabarık bir görünüme sahiptir. Dokumasında kullanılan ipek iplik sayısına göre bu kumaşın kalınlığı değişmektedir. İpek hissi veren fakat polyesterden yapılmış rayon kumaşlar; parlaklığı ön planda olan viskon eşarplar, kayma yapmayan ve kendinden desenli olarak dokunan jakarlı eşarplar da tercih edilen eşarp türlerindendir. İnce, rahat ve günlük kullanıma uygun vual eşarplar da ev şıklığı için tercih edilebilir. Seçtiğiniz kumaş türü giyeceğiniz kıyafetinize yön verecektir. Saten eşarplar da genellikle abiye kıyafetlerle tercih edilir; ancak çok koyma yaptığı için iğne ile tutturulması gerekmektedir.


Tesettür giyimde şık bir görünüm yakalamak istiyorsanız ve desenli bir eşarp seçecekseniz giyeceğiniz tunik ya da pantolon desenli olmamalı; tek renk ve mümkünse eşarbınızdaki desende kullanılan renklerden birinde olmalıdır. Eşarp deseni çok göz alıcı ise aksesuarlarınızda ve kıyafetinizde sade seçimler yapmalısınız. Tek renk bir eşarp seçiyorsanız kıyafetlerinizde farklı renklerde parçalar kullanabilir ve kombininizde üç rengin uyumunu yakalayabilirsiniz. Tek renk eşarplarla desenli tunik ve yelekler de tercih edebilirsiniz.

Eşarp seçiminizi cilt renginize uygun yapmanız gerekmektedir. Şıklık sadece kıyafet ile olmaz; şıklık bir bütündür. Bu nedenle koyu renkli bir tene sahipseniz açık renkli eşarplar tercih etmelisiniz. Makyajınızı da ona göre yaparsanız oldukça güzel bir görünüme kavuşabilirsiniz. Açık renkli tene sahipseniz açık renkli eşarplarla soluk bir görüntü ortaya çıkabileceğinden yine ten renginizle denge sağlayacak renkte eşarplar seçmelisiniz.

Tesettür Giyimde Kullanılan Parçalar ve Şıklık Tüyoları

Tesettür giyimde genel olarak elbise, etek modelleri tercih edilmektedir. Tunikler ve uzun gömlekler de son zamanların tercih edilen gözde parçalarındandır. Tunik ve pantolon şıklığı özellikle iş yaşamındaki hanımlarca tercih edilmektedir. Topuklu ayakkabı, tunik ve pantolon ve üzerinize giydiğiniz uzun yelek ile hem boyunuz uzun gözükecek hem de oldukça şık görüneceksiniz. Siyah üzerine pembe tonlarında çiçek desenli A kesim eteğin üzerine beyaz bir gömlek, üzerine fuşya rengi bir eşarp ya da şal, bebe mavisi ayakkabı ve çantanız ile günlük şıklıkta yerinizi alırsınız. Aynı renkte ve farklı tonlarda parçalar ile tek renk şıklığı yakalayabilirsiniz. Eksik parçanızı beyaz gibi bir renkle tamamlarsanız hangi rengi kullanmış olursanız olun yumuşak bir renk geçişi sağlamış olursunuz. Plise etek ve uzun bluzlar ile de tek renk şıklığını iki parça ile yakalayabilirsiniz. Günlük yaşamda feraceler tercih edilmektedir. Yine abaya modelleri da oldukça rahat seçimlerdir. Ferace ve abaya giyecekseniz renklerinin çok göz alıcı olmamasına ve eşarbınızla uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

Spor tesettür giyim tarzımdan bahsetmesek olmaz. Üzerinize alacağınız uzun, kot kaplarla; mevsime göre trençkotlarla eşofman takımlarınız güzel bir uyum yakalayabilir. Spor ayakkabı ve şalınız bir de sırt çantanız ile hem şık hem de rahat olabilirsiniz. Tesettür giyimin en önemli özelliklerinden biri de rahat bir giyim türü olmasıdır. Bu nedenle üzerinize yapışan kıyafetler yerine bol, dökümlü kıyafetler tercih etmelisiniz. Dökümlü kıyafetler tercih edecek olsanız da vücut şeklinizi, boyunuzu göz ardı etmemeli ve ona göre de giyinmelisiniz. Sizi olduğunuzdan kısa gösteren ya da şişman gösteren kesimde, uzunlukta kıyafetlerden kaçınmalısınız. Kendiniz olun ve modunuz nasılsa ve nasıl görünmekten hoşlanıyorsanız o tarzda giyinin. Önemli olan kombininizi bozan parçaları kullanmamanız.

Aksesuarlar ile Şıklığı Yakalayın

Eşarplar ile boyun ve kulaklar kapandığı için küpe, kolye gibi aksesuarlar tesettür giyimde yer bulamıyor. Bileklik de kullanıldığında çok göz önünde olan bir aksesuar değil. Aynı şekilde saç bandı ya da taçlar ya da renkli tokalar da eşarp üzerine takıldığı sürece kullanabilir durumda. Eşarp ya da şallarınızla renkli boneler tercih ederek farklı bir görüntü yakalayabileceğinizi unutmayın. Çantalar, uzun kolyeler, broşlar ise imdadınıza yetişiyor. Tek renk şıklığını zairf bir broşla tamamladığınızda başka hiçbir aksesuara ihtiyacınız yok. Özellikle bele takılan çantalar hem kemer işlevi görmekte hem de eşyalarınızı taşımanıza yardımcı olmakta. Kemerler de genelde dökümlü giyinildiği için çok şık ve fiziğinizi düzgün gösterecek aksesuarlardandır. Güneş gözlükleri de şıklığınızı tamamlamak için mevsim fark etmeksizin tercih edilebilen aksesuarlardandır.

Özel günlerinizde de tesettür giyimin şıklığından yararlanabilirsiniz. Balık model elbiselerde tesettür giyime uygun olarak kalçaya doğru daralan bacak kısmında ise eteği genişleyen abiyeler dikilmektedir. Bu modellerin kollarındaki detaylar elbiseye ayrı bir hava katmaktadır. Zayıf olan hanımlar için balık model abiyeler düşünülmesi gereken modellerdendir. Taşlı, işlemeli ve dantelli abiyeler de özel günlerde sıkça tercih edilmektedir. Elbisenin kumaşı ile aynı kumaştan yapılmış eşarplar, üzerindeki işlemeleri ile takı takmaya gerek kalmayan abiyeler, özel günlerde hem şık hem de göz alıcı biri olarak tarzınızı ortaya koymanızı sağlayacaktır.

Tesettür Giyim ve Şıklığa Bir de Bu Açıdan Bakın

Tesettür giyim, bilinçli yapılmış bir tercihtir ve bu giyim tarzı ile de düşüncenizi yansıtmış olursunuz. Tesettür giyim ile hanımlar dinin buyurduğu şekilde yaşamayı seçtiklerini açıkça belirtmiş olurlar. İslam dini kadına temizliği, zarifliği ve kibarlığı öğütler. Sizin de giyiminizde bunu yansıtmanızı tavsiye ederiz. Sınırları belli olan bu giyim tarzında karışık ve birbirine aykırı desenler, çok uzaktan bile görülebilecek parlaklıkta eşarplar tesettür giyim mantığına terstir. Yarım bir şıklık yerine sade, doğal, tesettür giyimin felsefesine uygun giyinmek en büyük şıklıktır.


Bir önceki yazımıza https://esrastyle.com/blog/tesettur-hamile-giyim-onerileri linkinden ulaşabilirsiniz.