Kimileri çok uzun bir zamandır bugünü bekliyor kimileri ise hiç aklında yokken bir anda kendini düğün hazırlığı yaparken buluyor. Bazı kadınların küçüklüğünden beri düğün ve gelinlik hayali kurdukları söylenir. Düğününüze ne kadar zaman kaldığına bağlı olarak yapacağınız hazırlıkların şekli değişebilecek bile olsa planlı gittiğinizde sorunsuz bir hazırlık süreci geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Bunun için öncelikle düğün hazırlık listesi yapmalısınız. Önceliklerinizi, zevklerinizi bütçenizi de göz önüne alarak hazırlayacağınız bu listeye bağlı kalmanız halinde düğününüzün nasıl olup bittiğine sizin de şaşıracağınıza eminiz. Bunun için profesyonel anlamda bir destek alabileceğiniz gibi bu hazırlığın tamamını siz de yapabilirsiniz. Belki belli aşamalarda bir organizasyon şirketi ya da uzman kişilerle çalışabilirsiniz. Her şeyden önce yaşadığınız bu süreçte hissettiğiniz o tatlı heyecanı belki bir daha hissedemeyeceğinizi unutmadan çok stres olmadan ve kalp kırmadan hazırlığınızı yapmanızı tavsiye ederiz. Kendi düğün hazırlık listesi yapacaklara ufak tavsiyeler vermeye ve ilham kaynağı olmaya çalışacağız. Listemizi hazırlamaya başlayalım.

Düğün Hazırlık Listesi İçin İlk Adım Bütçenizi Belirlemektir

Düğün hazırlık sürecine en çok etki eden ve bu süreci şekillendiren en önemli şey düğün için ne kadar para ayırdığınız. Düğün hazırlık sürecinin kına organizasyonunu, davetiyeleri, düğün salonunu, gelinlik ve damatlık alışverişini, beraber yaşanılacak ev ve bu evin eşyalarının alımını, balayını, fotoğrafçı ve kuaför masraflarını kapsayacağını düşündüğümüzde gerçekten de tüm bunlara yetecek bir bütçeye sahip olmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Bütçeniz yeterli değilse bu saydığımız temel ögelerin bazılarından vazgeçmeniz ya da daha dar kapsamlı etkinlikler düzenlemeniz daha ucuz kıyafet ya da davetiye seçimi yapmanız gerekebilir. Genel kanı düğün denen şeyin herkesin hayatında bir kere yaşanacak bir şey olması yönünde olsa da gençken yapamadıklarınızı ikinci baharınızda yapmak için bir fırsata sahip olabilme ihtimaliniz de her zaman var. Bu ayrı bir konu olmakla beraber bütçe, düğün hazırlık listesi yapmadan önce kesinlikle belirlenmesi gereken bir konu. Bütçenizin yetmeyeceği şeyleri planlamak hem zamanınızı alacak hem de sizi psikolojik anlamda sizi yıpratacaktır. Bunu unutmadan listenizi yapmalısınız.

Düğün Tarihinin ve Yerinin Belirlenmesi 

Bütçe ve düğün tarihinin belirlenmesi neredeyse listede aynı anda başı çekmekte. Düğün tarihinizi aldıktan sonra düğününüze davet edeceğiniz kişi sayısını hesaplamalı, davet listenizi oluşturmaya başlamalısınız. Yine düğün yeri de önceden ayarlanması, düğün/ nikah tarihine göre kararlaştırılması gereken konulardan olduğundan oldukça önemli. Hangi mevsimde düğün yapacağınıza bağlı olarak düğün organizasyonu ve yer de şekillenecektir.


Yaz aylarının düğünler için çok sık tercih edildiği göz önüne alındığında kır düğünü ya da havuz başında bir düğün yapmak istiyorsanız çok önceden düğün yerinizi ayırtmanız gerekecektir. Düğünün yapılacağı mevsim, düğün yeri düğün temasını şekillendirecek şeylerin başında geliyor. Buna göre davetiye seçimi yapılacak, pasta ve nikah şekerlerine karar verilecektir. Bu saydıklarımızın illa uyumlu olmasına gerek olmamakla birlikte uyumlu olmaları hoş olabilir. Düğün temasına karar verdikten sonra süsleme, nikah şekeri, düğün menüsü gibi ayrıntılar için organizasyon şirketleri ile çalışırsanız zamandan tasarruf edeceğiniz ortadayken her şeyi kendiniz yapma niyetindeyseniz o zaman malzeme alımına da vakit ayırmanız gerekeceğini unutmamalısınız.

Ev Seçimi

Adı üzerinde “ev”leniyorsunuz. Birlikte kalacağınız evi satın mı alacağınıza ya da kiraya mı çıkacağınıza da karar vermelisiniz. Ev satın alacaksanız satın alma işlemlerinin tamamlanmasının da vakit alacağını hesaba katarak plan yapmalısınız. Belki evinizde tadilat yapmanız da gerekebilir. Satın alın ya da kiralayın evin eşyalarını, perde ve halılarını seçmek, onları eve yerleştirmek de oldukça zaman alan işlerden olduğundan bir an önce evinizin nerede olacağına karar vermelisiniz. Daha sonra da evi yaşanılabilir bir hale getirmek için gerekli eşyaları alarak yavaş yavaş evinize yerleşmeye başlamalısınız. Ev eşyalarının seçiminde de hem uygun fiyatlı hem de zevkinize göre parçalar bulmak için araştırma yapmanız gerekeceğini bunun da zaman alacağını unutmamalısınız.

Balayı

Düğün tarihi ve yerinin belirlenmesinde olduğu gibi balayı tarihi ve yerinin de önceden belirlenmesi gerekmektedir. Balayınızı yurt içinde mi yurt dışında mı yapacağınıza karar vermeniz ona göre uçak ya da hangi ulaşım aracıyla gideceğinize göre bilet almanız ve kalacağınız yer için rezervasyon yaptırmanız gereklidir. Yurt dışında bir yere gidecekseniz pasaport ve vize işlemlerinin de zaman alacağını unutmamalısınız. Hem böylece çok daha ucuzu bir bar şekilde balayı planınızı yapmış olacaksınız. düğün/ nikah tarihi ve balayı tarihinin belirlenmesinin en önemli sonuçlarından biri de çalışan tarafların işlerini bu plana uygun olarak şekillendirebilmeleri, izinlerini de buna göre ayarlayabilmeleridir.

Gelinlik ve Damatlık Seçimi

Düğüne en fazla 2 ay kala bu seçimin yapılması gerektiği söylenmektedir. Şöyle ki çok önceden yapılacak seçim olası kilo kaybı ve artışlarında sizi zor durumda bırakabilir. Ancak özellikle gelinliğin hazırlanması, eğer gelinlik kiralamayacaksanız üstünüze göre dikilmesi, gelinliğinizi işlemeli seçecekseniz işlemelerin yapılması, hazır gelinlik alacaksanız tadilatın yapılması zaman alacağından gelinlik ve damatlık seçimi de çok son dakikaya bırakılacak işlerden değildir. Damatlık seçimi eğer dikim yapılmayacaksa çok zaman alan seçimlerden olmamakla beraber uygun bedende damatlık bulamama ihtimaline karşı da önceden seçilmesi gereken parçalardandır.

Yine gelinlik ve damatlığı tamamlayacak ayakkabıların seçimi de önemlidir. Düğün günü çok fazla ayakta kalacağınızı gözeterek rahat ayakkabı seçimleri yapmalısınız. Yine gelin çiçeği için de canlı çiçek tercih etmeyecekseniz önceden buketinizi hazırlatabilirsiniz.

Bekarlığa Veda veya Kına Organizasyonunun Yapılması

Genelde bekarlığa veda partileri ya da evde yapılan kınalar daha az kişiyle, yemeğe çıkılarak ya da eğlenceye gidilerek yapıldığından çok önceden tarih belirlenmesine ya da yer ayırtılmasına gerek yoktur. Bu nedenle düğün hazırlık listesi ilk sıralarında yer almaz; ancak kına organizasyonun büyük bir şekilde yapılması isteniyorsa düğün tarihi ve seçiminde izlenen adımların izlenmesi gerekmektedir. Kına kıyafeti, kına teması, kına yeri, davetliler, kınada dağıtılacak kuruyemiş, kese vs. gibi kına gecesi malzemeleri hazırlığının yapılması gerekir. Aynı şekilde son zamanlarda yapılan gelin hamamı için de düğüne ya da kınaya yakın zamanda tarih ayarlaması yapılması yeterli olacaktır.

Düğüne Sayılı Günler Kala Düğün Hazırlık Listesi

Yukarıda saydığımız ve önceden ayarlanması gereken şeyler olduğu gibi düğüne az bir zaman kala ayarlanması gereken şeyler de bulunmaktadır. Hatta bunlar önceden hazırlık yapılması mümkün olmayan şeylerdir. Düğün menüsüne karar verilmesi, düğün pastasının seçimi, hangi kuaföre gidileceğine ya da nasıl bir makyaj yapılacağını karar verilmesi gibi. Düğün davetiyelerinin dağıtılması, fotoğrafçının ve fotoğraf çekim yerinin ayarlanması, düğün gecesine nerede hazırlanacağınıza karar verilmesi, düğün arabasının seçimi ve süslenmesi, canlı çiçek kullanacaksanız gelin buketinin hazırlanması da son dakikada yapılması gerekenlerden.

Alyans ve düğün takılarının seçiminin de düğüne az zaman kala yapılması yüzüğün parmağa olmama ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Nişan yapılmışsa zaten alyanslar seçildiğinden düğün takılarını seçmek kalır geriye. Düğünde iddialı bir ilk dans gerçekleştirmek istiyorsan bunun için bir dans kursuna en az düğünden bir ay önce kayıt olunması gerekmektedir. Düğünde çalacak müziklerin listesi yapılmalı, dj ya da çalgı ekibi ile anlaşma yapılmalıdır.

 

Bir önceki yazımıza https://esrastyle.com/blog/tarafini-sec-rahatlik-mi-siklik-mi linkinden ulaşabilirsiniz.