Günlük hayattaki seçimlerimizde belki de kafamızı en çok yoran sorulardan biri “Rahatlık mı şıklık mı?” sorusudur. Hem rahat hem şık olabilmek de mümkünken bazen sadece eşofmanlarımızla dışarı çıkmak isteriz. Kombin yapmaya vaktimiz ya da enerjimiz yoktur. Aynı şekilde bazen gideceğimiz yer rahat giyinmeye uygun olmayabilir. Örneğin bir davet gecesi ya da iş yerine giderken şık olmamız gerekir. İki durumda da seçeceğimiz kıyafetler, ayakkabılar ve aksesuarlar oldukça önemlidir. Mağazalar binlerce çeşitteki ürünlerle doluyken karar vermek bazen zor olabilmektedir. Tüm mağazaları gezmeye vaktimiz olamayacağı gibi ne alacağımızı da bilmiyor olabiliriz. İşte internet siteleri ve online alışverişler burada yardımımıza koşar. Filtreleme seçenekleriyle binlerce kıyafetin sayısını azaltabilir, istemediğimiz özellikteki parçaları eleyebiliriz. Aynı şekilde internet sitelerindeki kombin önerileri ve kıyafet gruplandırmaları da bu soruya cevap vermede büyük bir yardımcımızdır.

Rahatlık mı Şıklık mı Demeden Önce Nereye Gideceğinizi Belirleyin

Gidilecek mekan rahat mı şık mı olacağınıza karar vermenizi sağlayan en büyük etkendir. Eğer samimi bir arkadaş grubunuzla buluşmaya gidiyorsanız ruh halinize daha çok önem verebilirsiniz. Rahat olmak istiyorsanız şortunuzla, terliğinizle veya desenli bir tişörtle, kotunuzla buluşmaya gidebilirsiniz. İlkokuldaki arkadaş grubunuzla yıllar sonra görüşmeye karar vermiş iseniz, çok rahat bir görünümde gitmemeniz önerilir. Şıklığı tercih etmeniz yaratacağınız ilk izlenim konusunda size yardımcı olabilir. Tabi ki çay bahçesi gibi sade bir mekana gidiyorsanız topuklu ayakkabı giymeniz uygunsuz olacaktır ancak bir restaurantta buluşuyorsanız göz alıcı görünmekten tereddüt etmemelisiniz.

Nereye gideceğiniz kadar o yerde kimlerle bulunacağınız da önemlidir. Arkadaş grubu, samimi olsun olmasın her konuda daha rahat seçimler yapabildiğiniz insanlardan oluşur. Eğer aile büyüklerinizle buluşacak veya sevdiğiniz kişinin ailesi ve yakınlarıyla tanışacaksanız durum değişebilir. Elbette onlarla buluşacaksanız diye kendinizden ödün vermeniz gerekmez ancak bile bile uygunsuz giyinmeniz de mantıksız bir seçim olacaktır. Buluşacağınız kişilerin hangi görüşte olduğunu bilerek giyiminizde rahat mı şık mı olacağınıza karar verebilirsiniz; ancak her zaman özenli olmanızı tavsiye ederiz. Böyle durumlarda kumaş pantolon, etek ve gömlek ikilisi hem rahat hem şık bir görünüme sahip olmanızı sağlayabilir. Gidilecek yere bağlı olarak ayakkabı, çanta ve aksesuar seçimlerinizi yapabilirsiniz.

Rahatlık mı Şıklık mı Sorusu Bazen Kendiliğinden Cevaplanır

Bazı kişiler dış görünümüne ve başka insanların ne düşündüğüne daha çok önem verirken bazı kişiler bu konularda daha rahattır. Kendi istek ve zevklerine göre davranmak onlar için daha önemlidir. Bu genelde rahatlığı tercih ettiğiniz anlamına gelse de şık olmayacaksınız demek değildir. Sonuçta başka insanların görüşleri ne olursa olsun, bazı ortamlarda şık olmak bir zorunluluktur. Davet gecelerine, açılışlara veya partilere katılmak çevrenizle ilgili olsa da nişan, düğün veya doğum günleri herkesin hayatında bulunan etkinliklerdir. Genelde rahatlıktan yana olsanız bile böyle günler için dolabınızda birkaç şık kıyafet bulundurmanız gereklidir. Şık olmaya vakit ayırmayı sevmiyorsanız bile, internette bulunan hazır kombinlerden yararlanabilir, arkadaşlarınızdan fikir alabilirsiniz. En azından bu gibi özel günler için şık kombinlerinizin önceden hazır olması sizi rahatlatacaktır. Böylelikle siz de rahatlığınızın tadını çıkarmaya devam edersiniz. Aynı durum, rahat olunması gereken durumlar için de geçerlidir. Örneğin yürüyüş yapmaya çıktığınızda, sahilde arkadaşlarınızla buluşmaya veya paintball gibi saha oyunları oynamaya giderken rahat giyinmeniz gerekmektedir.


Eğer Tercihiniz Rahatlıktan Yanaysa

“Günlük hayat ya da özel gün fark etmez ben rahatıma bakarım!” diyenlerdenseniz; yalnız değilsiniz. Şık olmak için giyilen topuklu ayakkabıları, yapılan makyajları ve belinizi sıkan korseleri sevmek zorunda değilsiniz. Ki, bunlar olmadan da şık olmak mümkündür. Rahat kombinler denildiğinde akla ilk Jean pantolonlar gelir. Özellikle günümüzde jeanlerle yapılan kombinler oldukça popülerdir. Değişik beden ve modellerdeki Jean pantolonlarla beden ölçülerinize uyanı bulmak oldukça kolaydır. Bu pantolonlarla en sık tercih edilen üstlerin başında tişört ve crop top gelir. Basic, çizgili veya desenli tişörtler tercih edebileceğiniz gibi tercihinizi krem, mor ve beyaz crop toplardan yana da kullanabilirsiniz. Spor ayakkabı ve abiye olmayan aksesuarlar da bu ve bu gibi rahat kombinlerinize eşlik edecektir.

Tesettür giyimde de aynı rahatlığı yakalamak mümkündür. Tesettür giyimin en önemli parçalarından biri olan kumaş seçimi burada önemli bir rol oynar. Örneğin tivil eşarp kumaşı itibariyle daha şık bir görünüm sağlar. Şık olmak isterken tercih edebileceğiniz bu kumaşı eğer daha spor giyiyorsanız tercih etmemeniz önerilir. Rahat olmak istiyorsanız sizi daha az terletecek penye ve ince kumaşları tercih edebilirsiniz. Tesettür giyimde rahat kombinlerden biri de tek parça elbiselerdir. Uzun kollu ve bileklerinizi örtecek elbiseleri spor ayakkabıyla ve şal gibi eşarpla tercih etmeniz rahat olmanız için önerilebilecek en basit kombinler arasındadır.

Eğer Tercihiniz Şıklıktan Yanaysa

“Ne olursa olsun şıklığımdan ödün vermem!” diyenlerdenseniz de yalnız değilsiniz. Seçimleriniz tarzınızı belirler. Ne giyeceğiniz üzerine daha çok kafa yoruyor ya da giyeceğiniz parçaları seçmek için daha fazla vakit ayırıyor olabilirsiniz. Şık olmak için başvurduğunuz taktikler illa ki vardır. Örneğin kimisi dekolteyi şık olmanın bir aracı olarak görür; kimisi için giydiği kumaşın kalitesi birinci sıradadır. Dolabınız genelde sizin algınıza ve estetik değerlerinize göre şekillenir. Alışveriş için ayırdığınız bütçe de tabi ki buna bağlı olarak değişecektir. İpek gömlekleriniz, elbiseleriniz veya topuklu ayakkabılarınız sizin için şıklığın olmazsa olmazı olabilir.

Tesettür giyim şık olmanın en yakıştığı giyim tarzlarından biridir. Seçilen eşarp tüm kombinin havasını birden değiştirebilir. İpek açık mavisi bir eşarbı, beyaz tesettür takım üzerinde hayal edin. Hem sade hem de şık duran duru bir güzellik! Ya da eşarbınızı düz bir renk seçerek giydiğiniz üst parçanın şık parça olmasına izin verebilirsiniz. Örneğin kimileri bluz ve tunik giymekten vazgeçmez; çünkü tarzı haline gelmiştir. Taşlı, pullu veya gösterişli bir bluzun sade bir eşarp ve pantolonla tamamlanması hem gözü yormayacak hem de hala şık olmanızı sağlayacaktır.

Rahatlık mı Şıklık mı Arasında Karar Vermek Zorunda Değilsiniz!

Artık o kadar çok çeşitte, desende, kumaşta ve renkte kıyafet üretiliyor ki; sadece rahat veya sadece şık olmak zorunda değilsiniz! Rahat şık veya spor şık kombinler günümüzde en çok tercih edilenler arasındadır. Eğer çalışan bir anneyseniz, hem rahat hem şık olmak zorunda kalıyor olabilirsiniz. Ya da yeni evlenecek biriyseniz telaşınız çok olabilir ve hem alışveriş için koşturuyor hem de aile büyüklerinizle vakit geçiriyor olabilirsiniz. Böyle zamanlarda kendinizi sadece bir kıyafet seçimi yapmak için zorlamaktansa; kendiniz için rahatınıza ve gerekli koşullar için şıklığınıza da aynı anda önem verebilirsiniz. Unutmayın ki, her şeyden önce siz değerlisiniz.


Bir önceki içeriğimize https://www.esrastyle.com/blog/evde-tirnak-bakimi-yapmanin-incelikleri bağlantısından ulaşabilirsiniz.