Tüm dünyada yaş, cinsiyet, ülke, zengin, fakir ayırmaksızın herkesi etkisi altına alan corona virüsü bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ve sahip olduğumuz şeylerin ne kadar kıymetli olduğunu bize gösterdi. Bu da elimizdekilere nasıl sahip çıkmamız gerektiğine ve sevdiklerimizle birlikte nasıl en az hasarla bu salgından kurtulabileceğimize dair çözüm yolları aramamıza sebep oldu. Kişisel temizlikle başlayıp sosyal mesafeyi korumaya kadar giden bir dizi önleme yetişkinler tarafından bile uyulmadığı göz önüne alındığında çocuklarımıza bu durumu nasıl anlatacağız ve onların kurallara uymasını nasıl sağlayacağız? Yetişkinlere özellikle yaşı bizden büyüklere durumu anlatmakta zorlanırken çocuklara corona virüsü nasıl anlatılmalı? Onları korkutmadan bu sürece nasıl adapte etmeli? İşte bu sorular ebeveynlerin, ablaların, abilerin kafasını kurcalarken biz de konuyla ilgili fikir sahibi olmak isteyenler için bu yazıyı hazırladık. 18 yaşına kadar tüm bireylerin çocuk olduğu düşünüldüğünde yaş gruplarına ve her çocuğun özelliklerine göre durum ele alınmalı ve titiz bir yaklaşım sergilenmelidir.

Okul Öncesi Çocuklara Corona Virüsü Nasıl Anlatılmalı?

Bu dönem çocukların etrafındaki şeyleri keşfettiği, soru sordukları, doğru ve yanlışı ayırt etmeye başladıkları dönemdir. Bu nedenle etrafında olup bitenlere karşı meraklı olurlar ve her şeyle ilgili soru sorarlar. Çocukların corona virüsü üzerine sordukları sorulara onları korkutmadan ve samimi cevaplar vermek gerekir. Bu dönem aynı zamanda çocukların oyun dönemi olduğu için cevaplar oyunlar üzerinden ya da oyuncaklarla canlandırma yapılarak verilebilir. Böylece çocukların dünyasından ve onların anlayacağı dilden cevaplar vermiş olursunuz. Karabiber- sabun deneyi bu süreçte sosyal medyada en çok izlenen videolar arasına girdi. Videoda su dolu bir kabın içine mikropları temsilen karabiber dökülüyor. Anne çocuklarına suya parmaklarını batırmasını söylüyor; çocuklar suya parmaklarını batırdıklarında suda hiçbir değişim olmuyor. Daha sonra bir parça sabun sürülmüş olan parmaklarını suya batıran çocuklar parmaklarını batırdıkları yerin etrafının temizlendiğini ve tüm siyah noktaların uzaklaştığını görüyorlar. Bu deney ile anne çocuklara ellerini yıkamanın ne denli önemli olduğunu ve ellerini yıkamazlarsa ne olacağını göstermiş oluyor.

Onlara Güvende Hissettirin!

Bu dönemdeki çocukların kendilerini güvende hissetmeleri çok önemlidir. Etrafında olan biteni dikkatle izledikleri için corona virüsü nedeniyle paniğe kapılmaları da olasıdır. Çocuklarınızın kendilerini iyi hissetmediklerini fark ettiğinizde bu durumun geçici olduğunu; üzerimize düşen görevin kişisel temizliğe önem vermek olduğunu; anne ve babası olarak sizin onların güvenliği ve sağlığı için çalıştığınızı ve ne olursa olsun onların yanında olacağınızı anlatmanız gerekir. Televizyon ve sosyal medyadan uzak durmalarını sağlayın ve gerekiyorsa çocuklarınıza haberleri siz verin. Arkadaşlarının, akrabalarınızın iyi olduklarını ve kurallara uydukları sürece başlarına bir şey gelmeyeceğini söyleyin; gerekirse onlarla görüntülü konuşma gerçekleştirerek onların iyi olduklarını gösterin. Onlara bilmesi gerektiğinden fazla bilgi vermeyin ve onlar sormadıkça bir şeyler anlatmayın. Onlar sormadan söylediğiniz şeyler kafalarının karışmasına ve huzurlarının kaçmasına neden olabilir. Günlük hayatınızda ne yapıyorsanız aynı şeyleri yapmaya devam edin. Evde geçirilen zamanı fırsata çevirmeye çalışın ve daha önce ertelediğiniz şeyleri bu süreçte gerçekleştirmeye çalışın. Balkonda vakit geçirerek ya da evi havalandırarak temiz hava almalarını sağlayın.


7-15 Yaş Aralığındaki Çocuklara Corona Virüsü Nasıl Anlatılmalı?

Bu yaş aralığındaki çocuklar okul çağındaki çocuklar olduğu için etkilendikleri çevre okul öncesi çocuklardan oldukça farklıdır. Öğretmenlerinin öğrettiklerinin yanında arkadaşlarından da çok şey öğrenen çocukların eve geldiğinde bunlara dair size sorması olağandır. Bu noktada çocuklarla konuşurken sakin olmak ve onların da bir birey olduğunu unutmadan gerçekçi cevaplar vermek gerekir. Okullarda eğitime ara verilmesinin tedbir amaçlı olduğunu; daha fazla kişinin hastalanmasının önüne geçmek için olduğunu anlatın. Okullara ara verilmiş olmasının nedeninin öğretmenlerinin ya da arkadaşlarının hasta olması olmadığını anlatın. Bu durumlarda daha kötü şeylerin önüne geçmek için bu tür tedbirlerin alınmasının doğal olduğunu ve hayatın eski haline döneceğini belirtin.

Yetişkinlerin kendi arasında yapacağı sohbetlerin çocukların olduğu ortamlarda yapılmamasına özen gösterin. Felaket senaryoları bu yaştaki çocukları sizi etkilediğinden daha çok etkileyecektir. Yetişkinler olarak bizlerin de panik ve stres içinde olduğu gözetildiğinde söylediklerimizi yapmanın kolay olmadığının farkındayız; ancak ebeveyn olarak sorumluluklarımızı yerine getirmek için sakin kalmak ve kendimizi motive etmek zorundayız.

Kendilerini Geliştirmelerine Yardımcı Olun!

Sınav senesinde olmayan çocuklar için bu dönem kendilerini geliştirmeleri için büyük bir fırsattır. Yarım bıraktıkları keman kursuna online olarak devam etmelerini sağlayabilir; birlikte yapboz yapabilir, yogaya başlayabilirsiniz. Bu dönemde mutfakta da güzel zaman geçirebilir ve bu etkinlikler ile kendilerini iyi hissetmelerini sağlayabilirsiniz. Birlikte geçirilen bu zamanlar onlara sözcüklerle ifade edebileceğiniz şeylerden daha çok şey anlatacaktır. Hem bu etkinlikler ile siz de deşarj olmuş olacak ve negatiflikten uzaklaşacaksınız.

Bugüne kadar hayatın telaşı içinde durup dinlenmeye vaktimiz olmadığını düşünürsek sebebi her ne kadar can sıksa da çocuklarımızla geçireceğimiz vaktin kaliteli olması için elimizden geleni yapmalı ve onların yalnız olmadıklarını onlara hissettirmeliyiz. Bu dönemdeki çocukların çoğunun sosyal medya hesapları olduğunu varsayarsak oradan ya da arkadaşlarından edindikleri bilgileri sizinle paylaşmalarına fırsat verin. Böylece yanlış edinilecek ve panik yaratacak bilgilerin önüne geçmiş olursunuz. Sınav senesinde olan çocuklar içinse anlamadıkları konuları gözden geçirmeleri ve test çözerek pratik yapabilecekleri bir dönem olduğunu unutmadan onlarla olabildiğince çok vakit geçirmelisiniz.

15-18 Yaş Aralığındaki Çocuklara Corona Virüsü Nasıl Anlatılmalı?

Bu yaştaki çocuklarla bir yetişkinmişçesine gerçekçi ve doğru şekilde konuşulmalı; ancak onların da duygusal anlamda desteğe ihtiyaç duyduklarını hatırlayarak onların yanında olmalıyız. Kesinlikle gerçekçilikten uzak ve onları çocukmuşçasına kandırmaya yönelik ifadelerden kaçınmalı ve onları rahatsız edeceğini bilseniz de size bu konuyla ilgili sordukları sorulara açık ve doğru olarak cevap vermelisiniz. Birlikte neler yapılabileceği; alınan önlemler hakkındaki fikirlerinin neler olduğunu sorabilirsiniz. Bunlara ilişkin eleştirilerine kulak vererek onların yanında olduğunuzu göstermelisiniz. Bu yaştaki çocuklara, kardeşlerine nasıl davranmaları gerektiğini öğretmelisiniz. Bu halde tüm çocuklarınızın ortak faydası için ne gerekiyorsa yapmalı; çocuklarınızı sürekli gözlem altında tutmalısınız. Böylece çocukların birbirlerini yanlış yönde etkilemelerinin önüne geçebilirsiniz.

Bu yaş aralığındaki çocukları doğru haber kaynaklarına yönlendirmek de çok önemlidir. Diğer yaş gruplarının aksine çevreden daha çok etkilenmeye ve ergenlik dönemindeki hırçınlıkları nedeniyle sizinle daha az iletişim kurmaya meyilli olabilirler. Bu da onların yanlış yönlendirilmelerine ve korkmalarına neden olabilir. Onları hangi kaynakların güvenilir olduğu konusunda bilinçlendirmelisiniz. Edindikleri bilgilerin hepsinin doğru olamayabileceğini ve bu bilgilere şüpheyle yaklaşmaları gerektiğini anlatmalısınız. Onlara güvende olduklarını hissettirmelisiniz. Olabildiğince az müdahale ederek yanlarında olduğunuzu göstermeli; tedbirleri uygulayıp uygulamadıklarının onlara fark ettirmeden takipçisi olmalısınız. Çünkü sürekli kontrol edildiklerini hissetmeleri halinde onlarla bir çatışma içine girebilirsiniz.

Bunun yanında onlarla vakit geçirmeye, birlikte film izlemeye ya da kitap okumaya vakit ayırabilir; hayatın olağan akışı içinde devam ettiğini gösterebilirsiniz. Bu dönemlerde ebeveyn olmanın; abla, abi gibi yetişkin bireyler olmanın zorluğu ortaya daha çok çıksa da her şeyin onların sağlığı ve mutluluğu için olduğunu unutmamalı, onların varlığıyla motive olmalısınız.


Bir önceki yazımıza https://esrastyle.com/blog/tesettur-takimi-tamamlayacak-esarp-secimi linkinden ulaşabilirsiniz.