Birçok duygu içerisinde bebek sahibi olmaya karar veriyorsunuz ama aklınızı kurcalayan büyük bir soru işareti daha orada: bebek odası nasıl hazırlanmalı? Elbette bebeğiniz için her zaman en iyisini istiyorsunuz. O kadar çok seçenek var ki neleri seçeceğinize karar veremiyorsunuz. Hangi noktalara dikkat edilmeli, neler yapılmalı ve neler yapılmamalı diye düşünüyorsunuz. Bu yazımızda size yardımcı olabilecek bütün bilgileri derledik.

İdeal bir bebek odası ses yalıtımı olan, güneşi iyi alan ve ebeveynlerin odasına en yakın olandır. Ancak bu şartların hepsini bir arada sağlamak her zaman mümkün olmamaktadır. Yapılabilecek küçük değişiklerle aynı ortamı bebeğinize sağlamak mümkündür. Bu yüzden bir bebek odası için ilk yapılması gerekenler ve seçilen eşyalar oldukça önemlidir. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri, bebek odasının bebekle en çok vakti geçirecek kişiyi de rahatlatacak bir düzen ve dekorasyona sahip olmasıdır. Bebekle birlikte o odada en çok vakit geçirecek kişi bebeğin bakımını üstlenen kişidir. Odanın sakin, huzur verici ve konforlu bir şekilde hazırlanması bebek bakım sürecine yardımcı olacaktır.

Bebek Odası İçin İlk Yapılması Gerekenler

Bebek odası olarak kullanacağınız odaya karar verdiniz. Peki şimdi? Eğer seçtiğiniz odanın içerisinde eşyalar varsa önce onları boşaltmalısınız. Bu eşyaları sonrasında odaya geri koyacak olsanız bile! Elbette büyük ve ağır eşyaları dışarı çıkartmak zor olabilir, onları bırakabilirsiniz. Ancak bebek odası olarak kullanacağınız odayı tamamen boş olarak görmek yeni bir başlangıç olarak sayılabilir! Ayrıca eşyaları koymadan önce yerlerini kafanızda planlamanızı ve odayı temizlemenize yardımcı olur.

Duvarlar ve zemin olmak üzere odanın tüm yüzeylerini temizlemelisiniz. Yeni doğan veya küçük yaştaki bebekler mikroplara daha duyarlıdırlar. Eşyaları yerleştirmeden önce yapacağınız dip bucak temizlik sonraki zamanlarda da odayı temiz tutmanıza yardımcı olur. Ayrıca yüzeylerin kolay temizlenebilir olması uzun vadede odayı temiz tutmak adına önemlidir. Parke ve laminant, pisliği belli ettiği için de en çok tercih edilen döşemelerdendir. Mikropları daha kolay tuttuğu için büyük halıların kullanılmaması önerilir.

Bebek odası için diğer bir hazırlık odadaki ışık düzeyini ayarlamaktır. Eğer imkânınız varsa bol pencereli bir oda seçmeniz gün içerisinde güneş ışığını iyi alacağından bebeğiniz için en iyisidir. Eğer böyle bir imkânınız yoksa aydınlatmayı direkt ışık veren tek bir avize yerine dimmer anahtar tercih edebilirsiniz. Böylece ışığınızın seviyesini ayarlayabilir ve bebeğinize daha sağlıklı bir aydınlık düzeyi yaratabilirsiniz.

Detaylar Önemlidir

Bebeğin en hassas olduğu dönemde küçük bir ses bile onu uykusundan uyandırabilir. İşte bu yüzden siz hangi beşiği seçeceğiniz telaşına düşmeden önce bunu da düşünmelisiniz. Odanın hazırlık aşamasında kapı menteşelerini yağlamanız kapı açılıp kapanırken gıcırdamasını önleyecektir. Bebeğinizin konforu için düşünülmüş bu ince detay size de uzun vadede kolaylık sağlayacaktır. Gerekli malzemeyi herhangi bir yapı malzeme dükkânından bulmanız mümkündür.

Elbette bebeğinizi güvende tutmak istiyorsunuz ve bunu yapmaya hazırsınız. Yine de beklenmedik herhangi bir olay yaşanma ihtimaline karşı bebek odasına duman ve karbon monoksit detektörü taktırabilirsiniz. Hayati güvenlik önlemlerinin yerinde olduğundan emin olmak önemlidir.  Bu yüzden elektrik prizlerine koruyucu kapak taktırmanız, tüm elektrik kablolarını gizlemeniz ve sonrasında da odaya koyacağınız ağır eşyaları duvara sabitlemeniz önerilir.

Eğer bebek odası duvarlarını boyamak isterseniz bu en iyi zamandır. Odada hiçbir eşya olmaması size hem geniş bir alan tanır hem de eşyalara boya gelme ihtimalini yok eder. Değişik bebek odası duvar boyaları fikirleri bulabilir ve bunları uygulayabilirsiniz. Ya da sadelikten yanaysanız ve her şey temiz olsun istiyorsanız sade bir renk tercih edebilirsiniz. Bebek odası için genellikle sakinleştirici etkisi olduğuna inanılan pastel tonlar seçilmektedir.


Bebek Odası Eşyaları

Elbette seçilecek eşyalar kişisel zevklere göre değişiklik gösterebilse de bir bebek odasının olmazsa olmaz eşyaları vardır. Gelin onlara ve dikkat edilmesi gereken detaylara bir göz atalım.

  • Beşik: Beşik bir bebek odasının temel eşyasıdır. Çoğu kişi beşiğin kısa süre kullanılacağını düşünse de çoğu bebek en az 3 yaşına kadar beşiğini kullanmaktadır. Ahşap gibi doğal malzemeli beşikleri seçmek bebeğin sağlığı ve ürünün uzun ömürlü olması açısından idealdir. Beşik alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detay parmaklık aralıklarıdır. Hem bebeği güvende tutacak düzeyde olmalı hem de ileride kullanımı göz önüne alınmalıdır. Yatak düzeyinin ayarlanabilir olması da eğer bebek beşiği ilerleyen yaşlarında da kullanacaksa daha da önemlidir.
  • Bebek Yatağı: Piyasada birçok bebek yatağı markası ve çeşidi bulunmaktadır. Almadan önce iyice araştırmanız ve bebeğiniz için en rahat olanını seçmeniz önerilir. Genelde %100 pamuk ve yumuşak bebek yatakları tercih edilir. Buna ek olarak, hazırda 5-6 tane çarşaf takımı bulundurmanız da önemlidir. Zira özellikle yeni doğan bebekler çarşafları çok çabuk kirletebilmektedir. Çarşaf takımlarını önceden hazır etmeniz zaman kaybını önler.
  • Bebek Alt Değiştirme Masası: Bebekler kendileriyle birlikte kirli bebek bezlerini de getirirler! Bundan kaçış yoktur. Bu yüzden bu süreci daha kolay bir hale getirmek önemlidir. Çok çekmeceli masalar seçmeniz alt değişimi için gereken malzemeleri koymak açısından avantajlıdır. Yakınlarda oyuncağın bulunması da bebeği oyalamaya yardımcı olabilir. Aslında alt değişimi için ihtiyacınız olan tek yer boş bir alandır. Bu yüzden bebeğiniz bez kullanmayı bıraktıktan sonra da kullanabileceğiniz veya dönüştürebileceğiniz bir masa almanız para ve yer açısından daha iyi olabilir. Düz bir zemine koyabileceğiniz alt değiştirme minderi ile bebeklik dönemini ayrı bir masa almadan da geçirebilirsiniz.

Bitti mi Bitmedi!

Bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamak için bir bebek odasında bulunması gereken en önemli eşyaları inceledik. Ancak liste bununla sınırla kalmıyor. En çok da bebeğin bakımını üstlenen kişi için gerekli olacak diğer bebek odası eşyalarıyla devam ediyoruz

  • Bebek Odası Koltuğu: Elbette bir bebek odasının olmazsa olmazı oturabilecek rahat bir koltuk. Bebeğinizi uyuturken, beslerken veya onunla oyunlar oynarken burada oturacaksınız. Kol desteklerinin olması daha az yorulmanızı sağlayabilir. Aslında sallanan sandalye bebek odası için bir klasiktir diyebiliriz, nesilden nesle de geçerek tatlı bir nüans oluşturur. Ama tabi ki sallanan bir sandalyeniz olmak zorunda değil. Çok yorulacağınız bu dönemde en rahat edebileceğiniz seçimi yapmalısınız. Ayrıca koltuğun veya sandalyenin ışığa ve ihtiyaç duyabileceğiniz diğer malzemelere yakın olması önemlidir.
  • Şifonyer & Dolap: Bebeğinizin bakımı için gerekli tüm eşyaların bir yerde durması gerek sonuçta değil mi? Eşyalar için fazla alana sahip olmanız bir avantajken, bebeğin büyüdüğünde de kullanabileceği bir dolap seçmeniz tasarruf etmenizi sağlar. Bebeğin ulaşmasını istemediğiniz eşyaları koymak için yine bebeğin ulaşamadığı alanlara raflar koyarak eşya alanını arttırabilirsiniz.
  • Dekor: Bebeğin daha huzurlu ve enerjisi yüksek bir alanda büyümesini sağlarken, yorucu ve bazen stres dolu anlarınıza yardımcı olabilecek iyi dekore edilmiş bir odadan bahsediyoruz. Halı, battaniye, yastık ve duvar süsleri gibi detaylarla bebek odasını güzelleştirebilir ve içinde kalmaktan sıkılmayacağınız bir alana dönüştürebilirsiniz. Bebek odası için kalın perdeleri seçmeniz önerilir. Böylece istediğiniz zaman odayı karanlık hale getirebilir ve bebeğin sağlıklı bir uyku uyumasını sağlayabilirsiniz.

Daha fazla dekor fikirleri için Pinterest gibi uygulamalardan ilham alabilirsiniz. Bebek odasını nasıl hazırladığınızdan ziyade orasının sizin eviniz olduğunu ve eğer sizi mutlu ediyorsa zaten mükemmel olduğunu unutmayın!

 

 Bir önceki yazımıza https://esrastyle.com/blog/evde-cilt-bakimi linkinden ulaşabilirsiniz.