Cildimiz, en değerli giysimiz. Ona iyi bakmayı hepimiz istiyoruz. Peki bunu nasıl yapıyoruz? Kimimiz düzenli cilt bakımı vb. uygulamaları yaptırarak cildini profesyonellere emanet ediyor. Kimimiz ise cilt temizleme rutini oluşturuyor ve aldığı ürünlerle evde cilt bakımı yapıyor.

Kullandığımız bakım ürünleri aslında bizimle ilgili çok şey söyler. Bu ürünlere ayırdığımız bütçeyi diğer harcamalarımızla kıyasladığımızda sonuç ortadadır. Hatta bazen bakım ürünlerine daha fazla para harcayan bireylerin daha iyi bir cilt bakımına sahip olduğunu yanılgısına düşeriz. Hâlbuki düşük bütçelerle mâl edebileceğimiz malzemelerle de evde cilt bakımı yapmamız ve başarılı sonuçlar almamız mümkündür. Bu yazımızda evde cilt bakımı yapmanın püf noktalarını verdiğimiz tariflerle açıklayacağız.

Evde Cilt Bakımı Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Doğru bir bakım rutinine sahip olmadan önce hangi cilt tipine sahip olduğunuzu bilmeniz önemlidir. Kuru, yağlı, karma, hassas ve normal cilt tipleri vardır. Bunu bir dermatoloğa giderek ya da eczanelerde kısa süren bir test ile öğrenebilirsiniz. Her cilt tipine daha iyi gelen bakım yöntemleri vardır. Bundandır ki ürünlerin üzerinde de hangi cilt tiplerine uygun olduğu ibaresi bulunur. Düzenli bakım yapmadan önce hangi cilt tipine sahip olduğunuzu bilmeniz gerek kullanacağınız ürünleri gerekse evde cilt bakımı tarifleri hazırlayacağınız malzemeleri seçmenizi kolaylaştırır.

Aynı şekilde bazı ürünler içerdikleri bileşenler dolayısıyla cildinizi tahriş edebilir. Eğer daha önce böyle bir şey yaşadıysanız buna dikkat etmeyi unutmayınız. Eğer daha önce denemediğiniz bir şey deniyorsanız, tarifi tüm cildinize uygulamadan önce cildinizin bir bölümüne sürüp sonucu gözlemleyebilirsiniz.

Hatırlatmakta fayda görüyorum ki, vereceğimiz tariflerin ve püf noktaların her kişide işe yaracağının garantisi yoktur. Derlediğimiz bilgiler daha düşük bütçelerle evde cilt bakımı yapmak isteyen kişilere yardımcı olmak amaçlıdır. Eğer ciddi cilt problemleriniz varsa bir dermatoloğa danışmanız en doğrusu olacaktır.

Genel Cilt Sağlığı İçin Tavsiye Edilenler

Yüzünüzü temizlemek için bulduğunuz her sabunu kullanmamalısınız. Kendinizi pahalı ürünler almak zorunda da hissetmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken cildinize uygun sabunu bulmaktır. Yüzünüzü sert bir şekilde ovalamamalısınız ve çekiştirmemelisiniz. Hafif nemli cildinize parmak uçlarınızla masaj yaparak uygulayacağınız sabun veya kremi ılık suyla durulamalısınız. Cilt sağlığınız açısından yüzünüz için ayrı bir havlu kullanmanız ve sık sık değiştirmeniz önerilir. Ya da tek kullanımlık kağıt havlu kullanabilirsiniz.

Yüzünüzü kurularken çekiştirmemeniz önemli bir detaydır, cildinizde kırışıklık oluşma ihtimalini azaltırsınız. Tampon hareketlerle nazik bir şekilde kurulamanız önerilir. Özellikle kuru cilt tipine sahip kişiler ılık su ile durulama yapmalıdır. Sıcak su ile yüzünüzü yıkamak yüzünüzdeki doğal yağın kaybolmasına sebep olur. Cildinize nazik davranmanız gerekmektedir. Cildin kendiliğinden attığı ölü deriler için haftada bir veya iki defa peeling yapabilirsiniz.


İçerisinde alkol, parfüm ve asid gibi kimyasalların bulunduğu ürünler cilt tipiniz ne olursa olsun zararlıdır. Bunun için eğer hazır ürünler satın alıyorsanız ürünlerin içeriğine dikkatli bakmanız önemlidir. Evde hazırlayacağınız tariflerin bir avantajı da budur, doğal olduklarından eminsinizdir. Kullanacağınız malzemeleri kendiniz seçebilir ve güvenle cildinize uygulayabilirsiniz. Yüzünüzü çok fazla yıkamak veya cildinize çok fazla bakım ürünü uygulamak da zararlıdır. Cildinizi kurutabilir ve yorabilir. Bu yüzden bakımı her gün yapabileceğiniz saatleri seçmeniz önemlidir. Genelde sabahları sadece ılık su kullanmanız, gece yatmadan önce bir bakım ürünü kullanmanız önerilir. Ya da yaşam stilinize göre tam tersini yapabilirsiniz.

Spor vb. durumlardan sonra da cildinizi temizlemeniz iyi gelebilir. Ter, gözenekleri tıkayabilir ve akne problemlerine yol açabilir. Uyumadan önce makyajınızı çıkartmak da en önemli noktalardandır. Bunu bir alışkanlık haline getirirseniz bir süre sonra sizi yormayacaktır ve makyajın yüzünüzde kalması sizi daha çok rahatsız edecektir. Makyajınızı temizlerken yumuşak pamuklu ürünler kullanmanız tavsiye edilir.

Evde Cilt Bakımı ve Püf Noktaları

  • Cilt bakımı yaptıranlar bilir. Cilt bakımının ilk adımı yüzünüze 5-10 dakika sıcak buharın verilmesidir. Gözeneklerin açılmasına yardımcı olan sıcak buhar cildinizi bakıma hazır hale getirir. Evde cilt bakımı yapmak için gereken diğer malzemelerin tariflerini vermeden önce cildinizi hazır hale getirebilirsiniz. Bunu evde pratik olarak yapmanın yolu çok kolaydır. Bir miktar suyu tencerede kaynatın ve buhar çıktığını gördüğünüzde ocağın üzerinden alın. Yüzünüzü 10 dakika boyunca sıcak buhar çıkan tencerenin karşısında belirli bir mesafede tutun. İşte cildiniz bakıma açılmış gözeneklerle hazır! Haftada bir kereden fazla yapmamanız önerilir.
  • Evde cilt bakımı yapmak için bir diğer püf nokta Türk kahvesidir! Önce kendinizle baş başa bir keyif kahvesi içebilir ardından cilt bakımı yapabilirsiniz! Türk kahvesi telvesi pütürlü yapısı dolayısıyla peeling etkisi gösterir ve aynı zamanda cildi nemlendirir. Telveyi suratınıza sürüp kuruyana kadar bekletebilir ve sonra ılık suyla nazikçe durulayabilirsiniz.
  • Evde yapılabilecek en pratik cilt bakımı malzemelerinden biri de zeytinyağıdır. Doğal ve sağlıklı bir nemlendiricidir. Yüzünüze ve vücudunuza nemlendirici krem olarak bir pamuk yardımıyla sürebilirsiniz. Aynı şekilde herhangi bir karışıma ihtiyaç duymadan her yerde kolaylıkla ve ucuza bulabileceğiniz hindistan cevizi yağı, susam yağı ve tatlı badem yağını da kullanabilirsiniz.
  • Fazla terleyen bir vücut yapısına sahip olabilirsiniz. Terleme sonucunda ortaya çıkan kötü koku ise sizi zorlayabilir. Deodorant veya parfümlere tonlarca para harcamaktansa çok basit bir malzemeyle ter kokusundan kurtulabilirsiniz. Karbonat! İçerdiği bileşenler ter kokusunu önlemektedir. Özellikle duş aldıktan sonra en çok terleyen bölgelere karbonat sürebilirsiniz. Kesinlikle deneyin, farkı göreceksiniz.
  • Tabiki de evde cilt bakımı yapmanın en en kolay yöntemini söylemeden geçemeyeceğiz. Su içmek! Su cildinizin yenilenmesine yardımcı olur. Günde en az 2 litre su içmeniz önerilir. Her gün belirli miktarda su içerek cildinizdeki değişimi birkaç hafta içerisinde fark edebilirsiniz.

Evde Cilt Bakımı Yapmak İçin Tarifler

  • Cilt dostu olarak bilinen en popüler malzemelerin başında bal gelir. Bir bardağa yarım limonu sıkın ve bir çorba kaşığı bal ekleyin ve karıştırın. Bal doğal bir nemlendirici olmakla birlikte cildinizi kurutmadan temizlenmesini sağlar. Eğer cildiniz çok kuru ve hassassa limonu bir çorba kaşığı süt ile değiştirebilirsiniz. Kapalı bir kapta tutmak şartıyla bu karışımdan daha fazla hazırlayabilir ve buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Şeker en iyi doğal peeling malzemesidir. Ölü deriyi temizler. Bir kaba şeker, bal, yoğurt ve üzüm çekirdeği yağını belli miktarlarda koyup karıştırın. Yüzünüze ve ölü derinin çok olduğu bölgelere uygulayın. Masaj yaparak yüzünüze dağıttığınız karışımı ardından hemen durulayın. Şeker tahrişe sebep olabileceği için haftada üç kereden fazla yapılmaması önerilir.
  • Yulaf ezmesi maskesi! 2 yemek kaşığı yulaf ezmesini mutfak robotu yardımıyla parçalayın. İçerisine bir çay kaşığı bal ve yoğurt ekleyin. Macun kıvamını alan bu karışımı yüzünüze uygulayın ve 20 dakika bekletin. Ardından ılık su ile durulayın.
  • Evde yapabileceğiniz bir yüz temizleme jeli tarifi ile karşınızdayız. 100-150 ml’lik bir şişeye 1/4 sıvı kastilya sabunu, 1/2 çay kaşığı organik badem yağını ve isteğe bağlı olarak 3-4 damla E vitamini yağı ekleyin. Ardından 8 damla buhur uçucu yağı ve 8 damla lavanta esansiyel yağı ekleyin. Şişenin geri kalanını demlenmiş papatya çayı (poşet değil) veya içme suyu ile doldurun. Şişeyi iyice çalkalayın. 2-3 sıkım alarak yüzünüze 1 dakika boyunca masaj yapın ve durulayın.

Umarız ki küçük bütçelerle evde cilt bakımı yapmanın püf noktalarını ve tariflerini derlediğimiz bu yazımız bilgilendirici olmuştur. Sağlıklı bir cilde sahip olmada yeme içme düzeninizin de etkili olduğunu hatırlatmak isteriz ve sağlıklı günler dileriz.

  

Bir önceki yazımıza https://esrastyle.com/blog/ev-dekorasyonu-trendleri linkinden ulaşabilirsiniz.