Hamile olduğunuz öğrendiğiniz andan doğum anına kadar geçen sürede beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Bebeğinizin gelişimi için gerekli besinleri tüketmenizin yanında kendi sağlığınızı da gözetmeli ve ikisi arasında denge kurmanız gerekmektedir. Bu durumda genelde öncelik bebeğin gelişimi olsa da annelerin de sağlıklı bir gebelik geçirmeleri ve doğumu sorunsuz atlatması için yediklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Doğum sonrası kilo verme için bundan sonra program yapmaya başlayabilirsiniz.

Gebelik döneminde ne kadar kilo aldığınıza bağlı olarak doğum sonrası kilo verme programınız şekillenmektedir. Gebelik döneminde 9-12 kilo almışsanız doğum sonrası ilk 6 ayda eski kilonuza dönmeniz kolay olacaktır. Gebelik döneminde 18-30 kilo almışsanız eski formunuza dönmeniz biraz daha zaman alacaktır. Doğum ile birlikte bebeğinizin ağırlığına bağlı olarak 5,5-6 kilo kaybedeceksiniz. Sonraki 40 günde de 2-3 kiloya yakın kaybınız olacak. Düzenli emzirme ile de ayda 1-2 kilo kaybedeceksiniz. Örneğin gebelik sırasında 14 kilo aldıysanız doğumdan sonraki 2 ay içinde en kötü ihtimalle aldığınız kilonun yarısını vermiş olacaksınız. Bundan sonra dikkatli ve düzenli beslenerek ve egzersiz yaparak fazla kilolarınızdan kurtulmanız mümkün. Bu nedenle acele etmenize ya da endişelenmenize gerek yok. Sakin olun ve her şeyi zamana bırakın.

Doğum Sonrası Kilo Verme İçin En Uygun Zaman Nedir?

Zamanlamanın da çok önemli olduğunun altının çizilmesi gerekmektedir. Burada yine nasıl doğum yaptığınıza göre süreç değişkenlik göstermektedir. Normal doğum yapan anneler doğumdan sonraki 2. gün ile 7. gün arasında eski rutinlerine dönebilirler. Oysa sezaryen doğum yapmışsanız bir süre hastanede müşahede altında tutulduktan sonra eve dönebilirsiniz. Evde de en az 1 hafta kadar yatarak dinlenmeniz ve zorunlu ihtiyaçlarınız haricinde ayağa kalkmamanız tavsiye edilir. Sezaryen doğum yapan anneler için normal doğum yapan annelere göre doğum sonrası kilo verme takvimine yaklaşık 1 ay sonra başlamak gerekir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak ne kadar sürede istediğiniz forma ulaşacağınıza karar verebilirsiniz.

Ancak burada her şeyden önce bebeğinizin sağlığını ve kendi sağlığınızı düşünmek zorunda olduğunuzu unutmamalısınız. Doğum sonrası dönemde bebeğinizi emzirdiğinizi unutmadan adım atmalısınız. Ayrıca bu dönemde bebeğin hayatınıza girmesiyle birlikte uyku düzeniniz, yemek saatleriniz de değişeceğinden doğum sonrası kilo verme süreci ayrı bir özen gerektirmektedir. Sabırlı olmanız gerektiği gibi pes etmemeniz de gerekmektedir. Bu yazımızda belirteceğimiz noktalar tavsiye niteliğinde olup mutlaka doktorunuza da danışmanızı öneririz.

  1. Emzirme Döneminde Olduğunuzu Unutmayın
  2. Öncelikle emziren bir anneyseniz asla aç kalmamalısınız. Sağlıklı ve dengeli beslenmeli; sütünüzün kalitesini düşürmemelisiniz. Tüm besin gruplarından azar azar ve dengeli şekilde yiyerek beslenmelisiniz. Sebze, meyve, baklagiller, et (tavuk, balık, kırmızı et), kuruyemiş gibi içeriği zengin besinleri tüketmelisiniz. Bu besinler sütünüzün kalitesini artıracak ve sizin de sağlıklı olmanızı sağlayacaktır. Mutlaka su içmelisiniz. Sütünüzün miktarını artıracak şey budur. Aynı zamanda su içmek kilo vermenize de yardımcı olacaktır.


    Sanılanın ve eskilerin tavsiyelerinin aksine tatlılar sütünüzü çoğaltmaz ya da sütünüzü daha kaliteli hale getirmez. Aksine annenin gereksiz yere kilo almasına neden olur. Komposto, hoşaf gibi tatlıları tercih etmelisiniz. Bunları kaynatırken de suyuna ekstra şeker ilave etmemelisiniz. Komposto ya da hoşaf yapmaya zamanınız yoksa tatlı meyveler tüketerek tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Emziren bir anne olarak daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Sütünüzün yeterli miktarda ve yeterli besin değerlerine sahip olması gerektiğini unutmamalısınız.

  3. Beslenme Düzeninize Uygun Davranmalısınız
  4.  Doktorlarınıza danışarak sizin ve bebeğiniz için en uygun beslenme düzenini oluşturmalısınız. Diyetin kişiye özel olduğunu unutmadan diyetisyeninize danışarak size uygun diyet programının yapılmasını sağlamalısınız. Burada bebeğinizin ve sizin uyku düzeniniz, herhangi bir alerjiniz ya da hastalığınızın olup olmadığı gibi konular da göz önünde bulundurulmalıdır. Aslında normal bir gebelik süreci geçirdiyseniz ve doğum sonrasındaki süreç de olumlu seyrediyorsa temel diyet kurallarının sizin için de geçerli olduğunu tahmin edeceksinizdir. Bebeğinizin uyku düzeninin değişmesi ya da başka sebeplerden diyet programınıza uymanız mümkün olmadığında yeniden bir diyet programı yapılmasını talep edin ve ne olursa olsun programınıza uyun. Hamilelik sürecinde bebeğinizin gelişimine katkı sağlaması için belki de sevmediğiniz ya da normalde çok sık yemeyeceğiniz besinler tüketmiş olabilir, beslenme alışkanlığınızı değiştirmiş olabilirsiniz. Tüm bunları bir kenara bırakmalı ve yeni düzeninizi oluşturmalısınız.

  5. Yediğiniz Besin Türleri ve Değerlerine Dikkat Etmelisiniz
  6. Doğum sonrasında her türlü yiyeceği yemeniz mümkün değildir. Doğum sonrası kilo verme takviminize henüz başlamamış olsanız bile yediklerinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu durumda özellikle emziren bir anne olarak taze meyve ve sebze, az yağlı süt ürünleri, yumurta, tahıl ve et (balık, derisi alınmış tavuk, kırmızı et) gibi şeyler yemelisiniz. Dondurulmuş ve katkı maddeli gıdalardan uzak durmalısınız. Lif açısından zengin ürünler tüketmelisiniz. Yağ ve tuz oranı yüksek besinlerden kaçınmalısınız. İçinde vitamin ve mineral bulunan yiyecekleri de tüketmelisiniz. Ana öğünlerinizin yanında ara öğünlerinizi atlamamalı; kuruyemiş, kuru meyve gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmelisiniz. Karbonhidrat, protein ve yağ arasında denge kurmalı; hepsinden yeterli miktarda tüketmekten kaçınmamalısınız.

  7. Bol Sıvı Tüketmelisiniz
  8. Hem sütünüzün miktarını artırmak hem de kilo vermek için günde en az 2,5 litre su tüketmelisiniz. Bunların yanında bitki çayı, çorba, ayran gibi içeceklerin asla suyun yerini tutmayacağını bilerek hareket etmelisiniz. Sık vakit geçirdiğiniz yerlere bir sürahi su ve bardak koyarsanız su içmeyi unutmanız söz konusu olmaz.

  9. Egzersiz Yapamıyorsanız Endişe Etmeyin
  10. Bu süreçte ağır olmayan ve sizi çok yormayacak egzersizleri yapmanız tavsiye edilmektedir. Bebek arabasını alıp bebeğinizle açık havada yapacağınız yürüyüş hem endorfin salgılamanızı sağlayacak hem de kalori yakmanıza katkı sağlayacaktır. Yine yoga, bisiklet sürme, yüzme gibi aktiviteleri de tercih edebilirsiniz. Evden çıkamıyorsanız 40-50 dakika dans edebilirsiniz. Bunların hiçbirini yapamıyorsanız da ev işlerini yaparken ya da diğer çocuklarınızın peşinden koştururken enerji harcadığınızı unutmamalısınız. Emzirirken de kilo kaybettiğiniz için kendinizi zorlamadan hareket etmeye çalışmalısınız. Demek istediğimiz hareketsiz kalmamaya özen göstermeniz gerektiğidir.

  11. Motivasyonunuzu Yüksek Tutun
  12. Doğum ve sonrası psikolojik anlamda da sağlam olunması gereken bir dönemdir. Bu nedenle sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarak da kendinizi doyurmalısınız. Kendinize vakit ayırmayı, doğumdan önceki alışkanlıklarınızı sürdürmeyi ihmal etmeyin. Bu hem sizin hem bebeğinizin hem de ailenizin yararına olacaktır. Eski kıyafetleriniz olmuyorsa yeni kilonuza uygun size enerji veren birkaç giysi alın. Bir de kilo verdikten sonra giymek istediğiniz bir elbise alabilir ve o elbisenin içine girmek için kendinize gerekli motivasyonu sağlayabilirsiniz. Eşinizle ve yakınlarınızla konuşun. Kendinizi kimseyle kıyaslamayın. Başkalarından duyduğunuz şeyleri yapmayın ve zayıflayacağım diye katı diyetleri yapmaktan kaçının.

  13. Kendinize Süre Tanıyın
  14. Zayıflamayı takıntı haline getirmeyin. Sabırlı ve sakin olmaya çalışın. Süreç istediğiniz gibi ilerlemiyorsa bile bir süre ara verip tekrardan başlayabileceğinizi unutmayın. Önemli olan sizin ve bebeğinizin iyi olmasıdır. Sonrasında istediğiniz zaman gerekli azim ve kararlılıkla kilolarınızdan kurtulabileceğinizi düşünün. Bedeninizden sizin bir parçanız olan ve güzelliğini anlatamayacağınız bir varlığın çıktığını kendinize sık sık hatırlatın. Siz mükemmel bir annesiniz ve nasıl görünürseniz görünün bebeğinizin size ihtiyacı var.


    Bir önceki yazımıza https://esrastyle.com/blog/tesettur-sallarda-trendler linkinden ulaşabilirsiniz.