Kadınlar için saçların en güzel aksesuar olduğunu boşuna söylememişler. Hangimiz şöyle ışıl ışıl, parlak, dolgun saçlara dönüp bir daha bakmıyoruz ki? Böyle saçlara sahip olmak içinse şampuandan tutun saç bakım kürlerine kadar özenli ve titiz olmalıyız. Bunun için de gerekli araştırmaları yapmalı, kendi saçımızı tanımalı, deneme-yanılma yoluyla saçımıza en uygun kürü seçmeliyiz. Çok kolay olmayan ve emek isteyen bir süreç olsa da sonucun ne kadar şahane olacağını düşünerek kendimizi motive edebiliriz. Bunun için kuaförlerde bakım yaptırabiliriz. Bunun yanında evde saç bakımı uygulamaları ile kendimiz de saçımıza bakım yapabilir ve bunun daha az maliyetli olmasını sağlayabiliriz.

Özellikle yaz ve kış aylarında sıcaklığın az ya da çok oluşu, rüzgar, toz gibi nedenlerle saçlarımız çok kolay yıpranmaktadır. Saçlarımızı her gün yıkarsak saçımızın yağ dengesini bozacağımız için o halde yıkamak da saçlarımızın yıpranmasını engellemeyecektir. Özellikle çalışan hanımların sık sık saçlarını şekillendirmek için saçlarını yüksek ısıya maruz bırakması da saçların yapısının bozulmasına, kırılmasına neden olmaktadır.

Aynı şekilde saç boyalarındaki kimyasallar da saçı olumsuz etkilemesine rağmen sıkça kullanılan maddelerdendir. Aralıklarla yapılan boyama işlemi haricinde çok kısa zaman içinde ve marjinal saç rengi değişimleri de saçlarınızı hırpalamaktadır. Stres ve hormonların da saçın yapısına etkileri olduğu tespit edilmiştir. Saçın da canlı bir yapısı olduğu unutulmadan saçımıza gereken işlemleri yapmalıyız. Burada hem saç derimizi hem de saçlarımızı düşünerek hareket etmeliyiz.

Evde saç bakımına dair tüyolar vereceğimiz bu yazımızda öncelikle kısaca saçın yapısından bahsedecek ardından saçınıza maske uygulamadan önce saçınızı nasıl hazırlamanız gerektiğini; saçınızı nasıl temizlemeniz gerektiğini anlatacak sonrasında da evde saç bakımı kürlerini sizinle paylaşacağız.

Saçın Yapısı

 Saç, saç derisi üzerinde bulunan kıl kümesidir en basit tanımıyla. Saç, diğer kıllara göre daha hızlı uzar. Saçlar, yaşa, cinsiyete, hormonlara ve ırka göre yapısal farklılık gösterirler. Beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler, bulunulan coğrafya ve yaşam şekli de saçın yapısını etkilemektedir. Aynı şekilde korku, stres, sıcaklık da saçın yapısına etki eder. Reklamlarda da sıklıkla bize gösterilen saçın içinde büyüdüğü ve saç kökünü içinde bulunduran yapının adı “folikül”dür. Saçın ve derinin yağlanmasını sağlar aynı zamanda bu yapı. Folikül içinde saç köküne yakın yerlerde kaslar da bulunmaktadır. Kellik, saçkıran, kepek bilinen saç hastalıklarıdır. Bu hastalıklara stres, hormon bozuklukları, vitaminsizlik sebep olmaktadır. 

Bu nedenle beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Olağan saç dökülmesi saçın yıkanması, taranması, saça şekil verilmesi sonrasında görülen dökülmedir. Olağan dökülmeler sonrasında dökülen saçların yerine yeni saçlar çıkar. Böylece döngü tamamlanmış olur. Olağanüstü saç dökülmelerinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Yukarıda bahsettiğimiz üzere bu dökülmelerin birçok nedeni olabilir. Kulaktan dolma bilgilerle müdahalede bulunulmaması gerekmektedir.

Saçlarınızı Nasıl Temizlemelisiniz?

 Evde saç bakımı tavsiyelerimize geçmeden önce saçınızı kirlerden nasıl arındırmanız gerektiğinden bahsedeceğiz çünkü evde saç bakım uygulamalarının temiz saça yapılması daha faydalı olacaktır. Dışarıda güneşin etkisiyle yıpranan saçlarımızı eve gelince çok sıcak suyla yıkamamamız gerekmektedir. Aşırı sıcak su hem saç köklerine hem de saçlarımızın uçlarına zarar vermektedir. Saçlarımızı ılık suyla yıkamalıyız. Özellikle yazlık kesimlerde suyun kireçli yapısı nedeniyle saçlar büyük zarar görür. Deniz ve havuz suyunun da saça olumsuz etkileri bulunduğundan bone kullanılması gerekmektedir. Seçeceğiniz şampuanın içerdiği maddeler oldukça önemlidir. Petrol türevi maddeler, sülfat, sodyum saça zarar veren kimyasallardır. Bu maddeleri içeren şampuanları tercih etmemelisiniz.

Daha çok doğal bileşenlerden oluşan şampuanları tercih etmelisiniz. Bitkisel yağların kullanıldığı, saça iyi gelen E ve A vitaminlerini barındıran şampuanları tercih etmelisiniz. Bu tür şampuanların fiyatları yüksek olabildiğinden kendi şampuanınızı aktardan aldığınız malzemelerle yapabilir, bütçenize uygun şampuanlar elde edebilirsiniz. Evde saç bakımı konusundan uzaklaşmamak adına bu şampuanların tariflerine yazımızda yer vermiyoruz.

Şampuanların yanında saç bakım kremleri ve saç serumları da kullanabilirsiniz. Bunlar saçınızın nemini korumasına yardımcı olur. Saç kremi seçiminde de doğal maddelerden yapılmış ve saçınızı nemlendiren ürünleri tercih etmelisiniz. Saçlarınızı haftada 3 kere ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Saçlarınızı sık yıkamanız halinde saç derinizde üretilen ve saçınız için gerekli olan yağı yok eder ve saçların kurumasına yol açarsınız.

Yağlı saç görünümünden kurtulmak için kuru şampuanları tercih edebilir, pudra kullanabilir ya da saçınızı toplu şekilde kullanmayı tercih edebilirsiniz. Duştan sonra kullandığınız havlunun da yapısı önemlidir. Pamuklu ve organik yapıdaki havluları tercih etmelisiniz; diğer havlular saçların kopmasına, kırılmasına yol açabilir. Mümkünse saçınızı kendi haline bırakarak kurumasını sağlayın. Bu mümkün değilse saç kurutma makinesini çok sıcak olmayacak şekilde kullanın. Hatta soğuk devirde kullanabiliyorsanız bunu tercih edin.

 Evde Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

 Evde saç bakımını temiz saça yapmanız daha faydalı olur. Evde saç bakımı yaparken belirtilen adımları izlemeli, bu bakım ürünlerini söylenenden fazla saçınızda tutmamalısınız. Önemli bir deri hastalığınız varsa bunu göz önünde bulundurmalısınız. Egzama, sedef gibi deri hastalıklarında her bakım kürünü uygulayamazsınız. Böyle bir hastalığınız bulunmasa bile alerji ihtimali bulunduğundan yapacağınız maskeyi tüm saçınıza uygulamadan önce küçük bir bölgede denemenizi tavsiye ederiz. Elinize, yüzünüze nasıl bakım yapıyorsanız saç derinizin de o şekilde bakıma ihtiyacı olduğunu unutmayın. Evde saç bakımının da düzenli yapılması gerekmektedir. Evde saç bakımında kullanılan maddelerin de hassasiyetle seçilmesi; sirke, limon gibi asidik maddelerin seyreltilmesi gerekmektedir.


Saç yapınızın kuru, karma, yağlı, kalın ya da ince telli olmasına göre bakım kürleri değişkenlik göstermektedir. Bakımın boyalı saça yapılıyor olması, saçın parlaklığının artırılmak istenmesi, kırıkların azaltılması isteniyorsa amaca uygun olarak farklı bakım kürleri bulunmaktadır. Saydığımız özelliklere göre saç bakım uygulamaları şu şekilde yapılmaktadır:

Yıpranmış ve Kuru Saçlar İçin Evde Saç Bakımı

 Yumurtalı zeytinyağlı maske, yıpranmış saçlar için herkesçe bilinen ve kullanılan maske çeşididir. 1 adet yumurta ve 2 kaşık zeytinyağı ile hazırladığınız maskenizi dipten uca olacak şekilde saçınıza uygulayıp sonra saçınızı havlu, bone vb. ile sararak 1 saat boyunca bekletmelisiniz. Bu maske ile saç köklerinizi besleyecek, kuru saçlarınıza veda edeceksiniz. Yine saçınıza mayonez sürebilir; avokado, badem yağı ve zeytinyağından eşit miktarda eklediğiniz karışımı da masaj ile saçınıza yedirerek kuru saçlarınıza veda edebilirsiniz.

Yağlı Saçlar İçin Evde Saç Bakımı

50 gram yağsız yoğurt ile 1 adet yumurtayı çırpıp nemli saçınıza sürün ve yarım saat kadar bekletin. Bunu yapmak istemezseniz 4 yemek kaşığı karbonat ile yarım su bardağı sirkeden oluşturacağınız macunu saç diplerinize sürüp 15 dakika bekledikten sonra sirkeli su ile saçlarınızı durulayabilirsiniz. İki saç bakım kürü de saçınızın geç yağlanmasını sağlayacaktır.

İnce Telli Saçlar İçin Evde Saç Bakımı

İnce telli saçların hacimli görünmesi ve kopmaması için ısıttığınız ya da sıcak suya eklediğiniz buğday özü yağını saçınıza sürüp 1 saat bekletin. Ardından saçınızı soğuk suyla durulayın ve şampuanla yıkayın.

Parlak Saçlar için Evde Saç Bakımı

 1 adet muz ile 1 yemek kaşığı zeytinyağını ezip püre kıvamına gelen maskeyi saçınıza sürün. 15 dakika sonra saçınızı yıkayın. Yine çilekli mayonezli maske de saçınızın parlamasını sağlayacaktır. 5-6 adet çileği 1 yemek kaşığı mayonezle blenderden geçirin karışımı 15 dakika saçınızda bekletin ve sonra yıkayın.


Bir önceki yazımıza https://esrastyle.com/blog/mutfak-dekorasyonu-tavsiyeleri linkinden ulaşabilirsiniz.