Hamileliğin en heyecanlı zamanlarının bebeğinizin cinsiyetini öğreneceğiniz zamanlar olduğunu söylesek yanılmış olmayız herhalde. İçinizde büyüyen sizden bir parça var ve belki de küçüklüğünüzden beri “Eğer bir çocuğum olursa erkek olsun!” dediniz. İşte! Artık oğlunuz ve siz berabersiniz. Bu güzel haberden sonra yuvanızda yeni misafirinize yer açmak için hazırlıklar yapılmaya başlar. En güzel güneş alan oda seçilir; bir yandan mobilyalar alınırken bir yandan ilk adım ayakkabısı, zıbınlar, tişörtler, kazaklar alınır. Hediyeler de gelmeye başladı mı koca bir dolap eşyası olur beyefendinin şimdiden! Erkek bebek kıyafetleri için alışverişe çıktığınızda ya da daha kolayı internetten alışveriş yaptığınızda birçok seçenekle karşılaşırsınız. Bazı erkek bebek kıyafetlerinin kendi içinde bir konsepti olur ve birkaç parçadan oluşur. Şapkasından patiğine kadar her şey bir örnek, güzel takımlara sıkça rastlamanız mümkün. Peki neye göre seçeceksiniz? Nasıl karar vereceksiniz diye düşünüyorsanız tercih yapmanıza yardımcı olmak için birkaç tavsiyede bulunacağız. 

Erkek Bebek Kıyafetleri Seçimini Neye Göre Yapmalıyız?

  • Kumaş: Bebeğinizin cildini tahriş etmeyecek, nefes alan kumaşlar tercih etmelisiniz. Eğer imkanınız varsa organik kumaşları tercih etmenizi öneririz; ancak bu tarz kumaşlardan yapılmış kıyafetler diğer kıyafetlere göre pahalı olduğundan almayı tercih etmeyebilirsiniz. Bu halde pamuklu, keten kumaşları tercih edebilirsiniz. Özellikle pamuklu kumaşların teri emmesi, sıklıkla yıkanabilmesi ve yüksek derecede ütülenebilmesi nedeniyle bebekler için tercih edilmesi en uygun kumaş türü olduğunu düşünüyoruz.Bebeğinize aldığınız kıyafetleri giydirmeden önce de mutlaka yıkamanız gerektiğini bu vesile ile hatırlatmış olalım. Kumaş üzerinde kullanılan boyalar ya da beyaz renkteki kıyafetlerde kullanılan beyazlaştırıcılar da kimyasal içermeleri nedeniyle bebeğinizin cildine zarar verebilir. Erkek bebek kıyafetleri seçiminizde boya konusuna dikkat etmenizi öneririz. Üzerinde büyük baskılar olan ve takım forması gibi genelde sentetik kumaşlardan yapılan kıyafetleri de tercih etmemeniz; tercih etmeniz halinde de bunların içine pamuklu kıyafetler giydirip üzerine bu kıyafetleri giydirmenizi tavsiye ederiz. Alerji yapmayan, ter emen, zararlı içeriği bulunmayan kumaşları tercih etmenizde fayda vardır.
  • Rahatlık ve Dikişler: Alacağınız kıyafetlerin çok sert dikişleri olmamalıdır. Bebeğinizin içinde rahat hareket edebileceği kesime sahip kıyafetler tercih etmelisiniz. Bebeğin altının kolayca açılabileceği boydan boya fermuarlı ya da çıtçıtlı kıyafetler almalısınız. Kollarda, yakada ve belde kullanılan lastiklerin ya da çıtçıt, düğme gibi şeylerin de bebeği sıkıştırmamasına dikkat etmelisiniz. Bu halde bebeğinizin kıyafetlerini rahatça giydirip çıkartabileceğinizi de unutmamalısınız. Alacağınız kıyafetlerde aksesuar, düğme, dantel, tüy gibi şeylerin olmaması da önemlidir. Bebeğinizin bunları yutma riskine karşı temkinli olmalısınız. Alacağınız erkek bebek kıyafetlerinde bebeğinizin yaşını değil, boy ve kilosunu dikkate almalısınız. Bebeğiniz emeklerken dizinde dikiş olan pantolonları da tercih etmemelisiniz.
  • İhtiyaç: Bebeğinizin hızla büyüyeceğini ve gelecek hediyeleri de gözeterek alışveriş yapmalısınız. Küçülen kıyafetleri bebeğinizin giyemeyeceği düşünüldüğünde fazla kıyafet almanın ne bütçenize ne de doğaya bir faydası olmayacaktır.
  • Temizlik: Elde yıkanabilir kıyafetler yerine çamaşır makinesinde kolayca yıkanabilen kıyafetler tercih etmelisiniz. Sabun ya da özel (kokusuz, parfümsüz) deterjan kullanmanız gerektiği gibi etiketteki yıkama ve ütüleme talimatlarına uymalısınız. Bebek kıyafetleri yıkanırken dikkat edilecek noktalara ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.


Nelere Dikkat Edilmeli?

Erkek bebek kıyafetleri uygun kumaş, kesim ve dikişlere sahip olarak alındıktan sonra kıyafetleri kullanırken de bazı hususlara dikkat etmenizde fayda vardır. Saydığımız bu özelliklerin yanında hangi mevsimde olduğunuz da bebek kıyafeti seçiminizi etkileyecektir. Yaz mevsiminde bebeğiniz üşür diye düşünerek bebeğinizi fazla giydirmemelisiniz. Bu halde de bebeğinizin terlemesine neden olacağınızı unutmayın. Bebeğinizi fazla giydirmek isiliğe ya da derisinde tahrişe de neden olacaktır. Bebeğiniz altı aydan küçükse direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Altı aydan büyük bebeklerde de güneş kremi kullanarak bebeğinizi dışarı çıkarabilirsiniz. Şapka kullanımı bebeğinizin güneşten daha az etkilenmesini sağlayacaktır. Geniş kenarlı şapkalar tercih etmeli, bebeğinizin şapkayı başından çıkarması ihtimaline karşı bebeğinizi sıkmayacak ölçüde lastikli ya da ipli şapkalar satın alabilirsiniz. Bebeğinizin vücut ısısını mevsimlere göre ayarlamaya alışması gerektiğini unutmamalısınız. Büyüyünce mevsimin aksine çok fazla üşümesini istemiyorsanız bebeğinizi hem koruyup hem de mevsimine uygun giydirmelisiniz.

Kış aylarında çok yünlü kazaklar, boğazlı kazaklar her ne kadar bebeğinizi soğuktan koruyacağınızı düşündürse de bebeğin cildi için çok tercih edilmemesi gereken kıyafetlerdir. Erkek bebek kıyafetleri için kışın seçim yaparken yine pamuklu giysileri seçmeli, bebeğinizin ortamın ısısına göre kat kat giydirip soyabilecekler parçalar tercih etmelisiniz. Dışarı çıkarken pamuklu bir üst tercih ettikten sonra yelek ya da hırka giydirebilir, üzerine mont ve şapka ile bebeğinizi soğuktan koruyabilirsiniz. Oradan bir kafeye gittiğinizde içerisinin dışarıya göre daha sıcak olması nedeniyle montu ve hırkayı çıkarır, şapkası ile bebeğinizin terlemeden oturmasını sağlayabilirsiniz.

Atkı ve bere bebeklerin üzerlerinde çok bulundurmak isteyeceği aksesuarlar olmayıp daha çok kurtulmaya çalıştıkları şeyler olsa da kış aylarında kullanabildiğiniz ölçüde atkı, bere, eldiven kullanmalısınız. Bebeğinizin kan dolaşımını etkileyecek, onu sıkacak çoraplardan da kaçınmalısınız. Özellikle kış aylarında erkek bebeklerine de külotlu çorap giydirildikten sonra pantolon giydirilse de bu durumda bebeğin hareketi kısıtlanacağından bu çorapların tercih edilmemesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Erkek Bebek Kıyafetleri ve Çeşitleri

Günlük erkek bebek kıyafetleri sıkça kullanılmakta olup özel günler için üretilmiş erkek bebek kıyafetleri de bulunmaktadır. Günlük olarak genelde zıbın, tulum, patik, eldiven, önlük, şapkadan oluşan takımlar tercih edilmektedir. Tulum yerine alt ve üstü iki parçadan oluşan takımlar da kullanılmaktadır. Bu takımlar bebeğin altının kolayca değiştirilebilmesi için tercih edilmektedir. Yeni doğan erkek bebek kıyafetleri içinde hastane çıkışı kıyafetleri de önemli bir yere sahiptir. Genelde alt zıbın, üst zıbın, şapka, eldiven ve önlük gibi parçalardan oluşan bu setler çeşitli desenlerde ve renklerde üretilmektedir.

Hastane çıkışı erkek bebek kıyafetleri ile hastane odanız nasıl süslendiyse, hangi figür ağır basıyorsa ikisini uydurabilir, hoş bir görüntü ortaya çıkarabilirsiniz. Özel günlerde -mevlit, doğum günü gibi- bebeğinize hem şık hem de çok şirin kıyafetler alabilirsiniz. Mevlit için üzerinde gümüş kurdeleden dikişi olan beyaz pamuklu bir pantolon, üstünde yine gümüş renginden kendinden papyonlu ve yelekli uzun kollu beyaz bir üst, eldiven, şapka ve patikle bebeğinizin harika görünmesini sağlayabilirsiniz.

Erkek bebek kıyafetleri için tamamlayıcı parçalardan olan ayakkabılardan da bahsetmeliyiz. Bebeğiniz yürümeye başlayana kadar bebeğinize ayakkabı giydirmemelisiniz. Bu zamana kadar evde ayakkabısız yürüyebilirse o şekilde yürütmelisiniz. Çıplak ayakla yere basmanın ayak kasları gelişimi için faydalı olduğunu doktorlar söylemektedirler. Bebeğinizin yürümeyi bilmediği zamanlarda bebeğinize patik giydirebilirsiniz. Bazı tulumlar kendinden patikli olup pratik olması ve bebeğinizin ayağını üşütmemek adına bu tür tutulumları tercih edebilirsiniz. Ayakkabı seçiminizde de ortopedik ve anatomik özelliklere sahip, tabanı yumuşak, ayağı sıkmayan ve doğal ürünlerden yapılmış ayakkabıları tercih etmelisiniz. Yanlış ayakkabı seçilmesi halinde bebeğinizin içe ya da dışa basarak yürümeyi öğreneceğini unutmamalısınız. Bunun için uzmandan yardım alabilirsiniz. Ayakkabı seçiminde de mevsimi, ihtiyacınızı göz önünde bulundurmalısınız. Çok yünlü patiklerden kaçınmanız gerektiğini de bir kez daha hatırlatalım.


Bir önceki yazımıza https://www.esrastyle.com/blog/tesettur-giyim-ve-siklik yazımızdan ulaşabilirsiniz.