Yeni bir ebeveynin takip edeceği düzen öngörülebilir: bebeği besleme, uyutma, onun altını değiştirme… Ardından bebek kıyafetleri yıkamak gelir. Bebeğin üzerini sık sık kirletmesi sonucu dağ gibi birikmiş çamaşır yığını karşınızda durur. Bebek kıyafetleri yıkanmadan ve dezenfekte edilmekten önce, bu kıyafetlerin ilk kez yıkanmasının ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. İlk kez yıkanacak bebek kıyafetleri için önceden hazırlık yapılmalıdır. Bu konudaki en önemli nokta ise bebeğinizin kıyafetlerini o giymeden önce yıkamanız gerektiğidir, giydikten sonra değil.

Bebeğin mikroplara karşı hassas olduğu bu dönemde hijyenik olmak daha da önem kazanır. Alınan bebek kıyafetleri alışveriş merkezinden eve getirilene kadar bile birçok bakteri ve mikrobu üzerine alır. Bu yüzden bu kıyafetlerin bebek giymeden önce özenlice yıkanması gerekmektedir. Bu yazımızda bebek kıyafetlerini yıkarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayacağız ve gerekli olabilecek önerilerde bulunacağız.

Bebek Kıyafetleri Yıkanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Öncelikle alınan kıyafetin etiketi ve yıkama talimatları kontrol edilmelidir. Yıkama talimatlarına uymamanız kıyafeti yıpratacak ve temizlikten çok zarara yol açacaktır.
  • Kullanılan deterjan tipine dikkat edilmesi gerekir. Bebekler için özel olarak yapılmış kimyasal içermeyen deterjanlar kullanmanız önerilir.
  • Kıyafetleri yıkamadan önce suda bekletin. Eğer kıyafetin yapısı için uygunsa sıcak veya kaynar suda bekletmeniz mikropların ölmesi açısından daha etkili olacaktır.
  • Bebek kıyafetlerini her zaman ayrı yıkayın. Böylelikle diğer kıyafetlerden bulaşabilecek mikrop ve bakteri riskini en aza indirmiş olursunuz.
  • Kıyafetleri yıkadıktan sonra da ılık suda bekletmeniz önerilir. Böylelikle kıyafetin üzerindeki deterjan ve bakterilerin yok olduğundan emin olabilirsiniz.
  • Yıkanan kıyafetleri güneşte veya sıcakta kurutun. Güneş ışığı doğal bir dezenfektandır. Kıyafetlerin mümkünse güneşin altında kurutulması tavsiye edilir. Değilse temiz ve sıcak bir odada kurutulmalıdır.

Bebek Kıyafetleri Elde mi Yıkanmalıdır?

Bebek kıyafetlerinin makinede yıkanmasından ziyade elde yıkanması tavsiye edilir. Yeni doğan bebek kıyafetlerinin yetişkin kıyafetleri gibi yıkanmaması gerekir. Bebek kıyafetleri eğer elde yıkanacaksa yıkamadan önce kendi ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Unutmayın ki insan eli bakteri kaynağıdır. Sonrasında suyun sıcaklığını kontrol edin. Kaynar suda yıkanmaya uygun olmayan kıyafetleri kaynar suda yıkamak, aşınmalarına sebep olacaktır. Ayrıca elinizin yanmamasına dikkat etmelisiniz. Çevre dostu, kimyasal olmayan deterjan kullanmak çok önemlidir. Yeni doğan bebeklerin cildinin bizimkinden çok daha farklı olduğunu unutmayalım. Normalde kullanılan deterjanlar bebeğinizin cildine zarar verebilir ya da alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Temizliğin ve hijyenin bu dönemde daha da önemli olduğunu söylemiştik. Bakterilerin öldüğünden emin olmak adına bebek kıyafetleri yıkanmadan önce mümkün olduğunca sıcak suda yarım saat kadar bekletilmelidir. Ardından elde yıkanılan çamaşırların kurumaya bırakılmadan önce de ılık suda bir müddet bekletilmesi önerilir. Ardından kıyafetler kurumaya bırakılır. Yıkadığınız kıyafetlerin tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Nemli kıyafetler bakterilerin üremesine elveriş sağlar. Nemli kıyafetleri bebeğinize asla giydirmeyin ve kurumalarını bekleyin.


Makinede Yıkanan Kıyafetler

Elbette her ebeveyn bebek kıyafetlerini elde yıkayacak zamanı ve enerjiyi kendinde bulamayabilir. Ya da çamaşır makinesi varken elde yıkamanın yorucu ve zaman kaybı bir iş olduğunu düşünebilir. Zaten birçok şeyi aynı anda yapmaya çalıştığınız bu dönemde çamaşır makinesi kullanmak elbette ki çok normaldir. Eğer bebek kıyafetlerini çamaşır makinesinde yıkıyorsanız dikkat etmeniz gereken noktaları bilmekte fayda var.

Bebeğinizin çamaşırlarını her zaman sizinkilerden önce yıkamalısınız. Kıyafetleri makineye atmadan önce bir kovaya sıcak su hazırlayabilirsiniz. İçine biraz deterjan koyup sıcak suda yarım saat kadar bekletmeniz önerilir. Ardından makineye atabilirsiniz. Bebeğinizin kıyafetlerinde deterjan ve bakteri kalmadığından emin olmak adına durulama programını iki kez kullanabilirsiniz. İlki deterjan ve ikincisi sadece su ile olmalıdır.

Bebeğinizin cildi için kıyafetlerinde seçeceğiniz pamuklu ve narin kumaşlara zarar gelmemesi adına çamaşır makinenizde doğru program kullandığınızdan emin olun. Kıyafetlerin yıkama talimatlarına mutlaka uyun. Yeni doğan bebekler için hangi deterjanın kullanılması gerektiğini doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebek Kıyafetleri Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

Sadece yıkamak değil, bebeğinizin kıyafetlerini dezenfekte etmek de oldukça önemlidir. Bebeğinizin kıyafetlerini dezenfekte etmenin yollarına bir göz atalım.

Kıyafetleri dezenfekte etmenin ilk yolu potansiyel lekeleri bulmak ve onları temizlemektir. Anne sütü gibi protein içeren lekeler tehlikeli bakterileri kendine çeker. Bu yüzden bebeğinizin yarattığı lekeler kadar sizin de yol açabileceğiniz lekelere dikkat edin. Her eczanede bulabileceğiniz anti bakteriyel deterjan veya yardımcı ürünler ile kıyafetleri yıkamadan önce üzerlerindeki lekeyi çıkarmalısınız.

Salya, sümük ve diğer vücut sıvılarının iyice temizlendiğinden emin olun. Kıyafetlerde daha sık karşılaşılan bu lekeler protein içerir ve zararlı bakterileri kendine çektiği gibi onların üremesine de ortam yaratabilir. Bebeğinizin kıyafetlerini elde veya makinede yıkamadan önce bu gibi lekelerin temizliğinden emin olun. Sadece kıyafetlerde değil bebeğinizin temas ettiği (beşik, yastık ve battaniye gibi) yerlerde de bu tarz lekelerin kalmasına izin vermeyin.

Bebek kıyafetlerini beyaz sirkeli suda bekletin. Beyaz sirke doğal bir dezenfektandır. Çamaşırları elde veya makinede yıkamadan önce bir süre boyunca beyaz sirke eklediğiniz suda bekletebilirsiniz.

Yıkama Öncesinde ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeğinizin rahat etmesi için kıyafet etiketlerinin kesilmesi önerilir. Eğer etiketleri kesme taraftarıysanız atmadan önce yıkama talimatlarını dikkatlice okumalı, gerekirse not almalısınız. Sıcak su mikropları öldürür ama aşırısı kıyafetlere zarar vermek dışında bir şey yapmayacaktır. O yüzden etiketlere dikkatlice bakın. Uygun kıyafetleri 60-65 derecede, narin kıyafetleri 30-40 derecede yıkamanız önerilir.
  • Kimyasal her şeyden kaçının. Mümkünse bebeğinizin kıyafetlerini yıkarken yumuşatıcı kullanmayın. Organik veya bebekler için özel üretilmiş ürünleri tercih etmeye çalışın. Aynı şekilde keskin kokulu ürünlerden de kullanmamalısınız.
  • Bebeğinizin bezlerini onun kıyafetlerinden ayrı yıkayın. Zaten bebeğinizin ve sizin giysilerinizin ayrı yıkanması gerekiyor ama kullanılan bezler de tamamen ayrı bir makine yapılıp yıkanmalı.
  • Bebeğinizin cildini gözlemleyin. Alerjik bir reaksiyon ya da değişik bir şey fark ederseniz direkt doktorunuza başvurun. Çamaşırları yıkama düzeninizi değiştirmekten çekinmeyin. Unutmayın ki bebeğinizin sağlığından önemli bir şey yok.
  • Paketli kıyafetleri bile yıkamanız gerektiğini unutmayın. Önemli olan kıyafetleri bebeğiniz giymeden önce yıkamaktır. Kıyafetlerin güneş ışığında doğal olarak kuruması en iyi yöntem olacaktır. Eğer bebeğinizin alerjisi olduğunu fark ettiyseniz doktorunuza danışmalısınız. Bu dönemde eczanede satılan özel ürünlere para vermekten çekinmemelisiniz. Bebeğinizin cildi sizinkinden çok farklı ve çok daha hassas. Bu dönemin geçici olduğunu ve sağlıklı atlatılırsa kalıcı problemlere yol açmayacağını hatırlayın.
  • Kıyafetlerin yıkandıktan sonra ütülenmesi de ayrı bir dezenfekte yöntemidir. Bebek kıyafetlerinin küçük oluşu ütü yapmanızı hızlandırır ve bakterilerin oluşmasını önler.

Bebek kıyafetleri yıkanırken nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap verdiğimiz bu yazımız umarız ki faydalı olmuştur. Dikkat edilmesi gereken birçok nokta var gibi gözükse de çoğu temel şeylerdir. Yeni ve yoğun bir dönemde oluşunuzu göz ardı etmeyin ve kendinize yüklemeyin. Ne olursa olsun önce siz sağlıklı ve mutlu olmalısınız ki bebeğinize de gerekli enerji ve zamanı ayırabilesiniz. Bebeğinizi sağlıklı ve mutlu günlerde büyütmenizi dileriz.

 

 Bir önceki yazımıza https://esrastyle.com/blog/ev-dekorasyonlari linkinden ulaşabilirsiniz.