Büyük güne yaklaşıyor musunuz? Bebek doğum öncesi ve doğum sonrası için hazırlayacağınız ihtiyaç listesi, doğum tercihinize göre değişmekle beraber bebeğiniz ve sizler için bu süreçte gerekli tüm öğeleri içerir. Bu yazıda, doğum öncesi ve sonrası hazırlanması gereken bebek ihtiyaç listesi ve bu listede bulunan eşyaların kullanımına ilişkin detayları bulabilirsiniz.

Çantanızı hamilelik durumunuza göre mümkün olan en kısa sürede hazırlamaya başlamanızda fayda var. Bebek ihtiyaç listesinde bulunması gereken eşyaları koyduğunuz çantayı hazırladıktan sonra yaklaşık 36 hafta süren hamileliğiniz boyunca bu çantanızı yanınızda hazır bulundurun. Çünkü çanta hazırlamayı hamileliğin son dönemine bırakmanız bu süreçte yaşanabilecek erken doğum ya da diğer başka gelişmeler sebebiyle aksayabilir. Hazırlanacak bu çantayı eviniz içerisinde hemen bulabileceğiniz bir yere koymalı ya da mümkünse aracınızda da hazır durumda bulundurabilirsiniz. 

Anne Adayı İçin İhtiyaç Listesi

Öncelikle diş fırçası, diş macunu, dudak kremi, deodorant, fırça ve tarak ile bir takım makyaj ürünleri gibi kullanmayı düşündüğünüz her ne varsa doğum öncesi ve sonrası için kullanmayı amaçladığınız çantanızda bulundurabilirsiniz. Yine de çantayı hazırlarken çantanın çok dolu ve ağır olmamasına dikkat etmelisiniz. Bunlara ek olarak kafa bandı gibi kişisel bir takım eşyaları da çantanızda hazır bulundurun. Hastane ve doğum merkezleri genellikle sabun, şampuan ya da losyon gibi hijyen ürünlerini sağlar. Bu sebeple hijyen ürünleri ile çantanızı boğmayın. Yine de kullanmayı düşündüğünüz bu tarz ürünleri daha küçük şişelere boşaltarak çantanızda daha az yer kaplamasını sağlayabilirsiniz. Çantanızın ayrıca askılı olması daha kolay taşınması ve kullanılması açısından sizlere rahatlık sağlayabilir.

Kontakt lens kullanan birçok anne, hastane ya da doğum merkezlerinde iken lens yerine gözlük kullanmayı tercih ederler. Yine de kontakt lens kullanmaya devam edecek anneler yedek lensleri ile lens solüsyonlarını da çantalarında hazır bulundurabilir. Hastaneler ve doğum merkezleri ayrıca çorap ve terlik gibi bir takım gerekli ürünleri de sağlarlar. Ayrıca kimi anne adayları kendilerine ait olanları kullanmak ister. Bu sebeple bu ürünleri de çantanızın büyüklük ve doluluk oranına göre yanınızda bulundurabilirsiniz. Buna ek olarak kan basıncınızın kolaylıkla kontrol edilmesi için kullanmayı düşündüğünüz elbiselerin kolsuz veya kısa kollu ve rahat elbiseler olmasına dikkat ediniz. Kimi anneler ayrıca o güne özel olarak doğum elbisesi edinebilirler. Yine de kullanmayı düşündüğünüz elbiselerin kan veya diğer vücut sıvılarıyla lekelenebileceğini unutmayın. Hastane ya da doğum merkezlerindeki yastığı kullanmak istemeyen anneler, yanlarında kendi yastık kılıfını taşıyabilirler.


Hastanede Kalınacak Sürece Yönelik İhtiyaçlar

Tüm bunlara ek olarak cep telefonu ve şarj cihazınızı da yanınızdan ayırmayın. Doğum öncesi özellikle gerekli olan cep telefonu kullanımı ayrıca doğum sonrası hastanede de kullanacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Bu sebeple çantanızda yedek bir şarj cihazı bulundurmaya özen gösterin. Hastanedeki yatağınız prize uzak kalması durumunda uzatma kablosu talep edebiliriz. Ayrıca hastanede bulunacağınız bir kaç gece için tablet ya da dizüstü bilgisayar da yanınıza alabilirsiniz. Bu şekilde hastanedeki zamanınızı film izleyerek ya da bir şeyler okuyarak eğlenceli bir şekilde geçirebilirsiniz. Bunların dışında çantanızda küçük bir not defteri ve kalem bulundurabilirsiniz. Bu not defteri ve kalemi sadece düşüncelerinizi yazmak için değil aynı zamanda bebeğinizin beslenme seanslarını takip etmek ve çocuk doktorunuzun uyarılarını not almak için de kullanabilirsiniz. Ayrıca kimi anneler bebeklerinin doğum bilgileri ve o sıradaki düşüncelerini hemen kaleme dökmek ve kaydetmek isterler. Çantanızda bulunduracağınız not defteri ve kalem bu eylemleri mümkün olan en kısa sürede halletmenizde yardımcı olacaktır. 

Anne adayları ayrıca doğumdan hemen önce ve doğum sonrasında rahatlama ihtiyacını karşılamak için kendilerini iyi hissettikleri bir takım ürün ve materyalleri de çantalarında bulundurabilir. Kimi zaman bu materyaller annelerin baktıkça kendilerini iyi hissettikleri birisinin resmi olabilmekle beraber kimi zaman bazı uçucu yağlar ya da losyonlar da olabilmektedir. Yine de uçucu yağ ve losyonların kullanımı için hastaneye başvuru yapılmasında fayda vardır. Bunlarla birlikte anne adayları sevdikleri bir takım içecekleri de çantalarında bulundurabilirler. Yine de unutulmaması gerekir ki hastane ve doğum merkezleri su ve meyve suyu sağlayacaktır ancak anne adayları kendilerini serinletebilecek sevdikleri posasız meyve suyu ve gazlı içecekleri de doktorlarına danışarak tüketebilirler. Yine de doğum öncesi kimi zaman gerekli olan anestezi uygulaması gereği doktorlar her türlü sıvının alımına kota koyabilirler. Ayrıca atıştırmalık ve hafif bir takım yiyecekler de anne adayları tarafından çantalarında hazır edilebilir. Unutmamanız gerekir ki ameliyattan 6 ila 8 saat öncesinde herhangi bir şey yememeniz gerekir. 

Doğum Sonrası Bebek İhtiyaç Listesi

Doğum öncesi ve sonrası kullanacağınız kıyafetlerinizi de ayrıca iyi belirlemeniz gerekir. İç çamaşırlarınız sıkıştırmamalı ve mümkün olduğunca rahat olmalıdır. Yumuşak, yüksek belli ve pamuklu iç çamaşırları anne adayları için ideal rahatlığı sağlayabilir. Doğum için eğer kesi gerekecekse yine rahat elbiseler gerekmektedir. Doğumun hemen sonrası da ayrıca doğum öncesi ya da sonrası kadar ayrı bir önem arz etmektedir. Bu sebeple ameliyat sonrası iyileşme sırasında hastane ya da doğum merkezleri tarafından verilen kıyafeti tercih etmek istemeyen anne adayları yine kendilerini rahat hissedebileceği mümkün olan en uygun kıyafeti yanlarında getirmeyi tercih edebilirler.

Tüm bu sürecin dışında doğumdan sonraki 4 ila 6 aylık süreçte annelerin vücudundaki değişimler tam olarak normalleşmediğinden bu ayların sonuna kadar anneler gardıroplarında vücutlarındaki şişkinlik ve ağrıları zorlamayacak kıyafetleri de hazır bulundurabilirler. Gevşek, yüksek belli pantolonlarla birlikte rahat elbise modelleri ameliyat sonrasındaki bu süreci annelerin kolay bir şekilde geçirmelerine yardımcı olacaktır. Sıkıştırma kayışı da ayrıca göbek bölgesini yerinde tutacak ve kesiyi olası yaralanmaya karşı koruyacaktır. Sıkıştırma kayışı bunların dışında annelerin daha kolay hareket etmelerine, şişlikleri azaltmaya ve sırt kaslarının desteklenmesine yardımcı olur. Hastaneler kimi zaman bunların sağlanmasına yardımcı olsalar da annelerin kendilerine uygun ya da belirli gördükleri bu tarz kemerleri ihtiyaç listesinde hazır ederek temin etmesinde fayda vardır. Kimi anneler ayrıca doğum sonrası kabızlık şikayetlerinde bulunurlar. Bunun için de anneler doktorlara danışarak uygun ilaçların da teminini sağlamalıdır. 

Babalar İçin Tavsiyeler

Doğum anının kaydı son dönemde oldukça popüler olmakla beraber babalar bu kayıt için kamera ya da cep telefonu kullanabilirler. Yine de hatırlanması gerekir ki kimi hastane ve doğum merkezleri doğum sırasında kayıt alınmasına izin vermemektedir. Fotoğraf çekmek ya da video kaydı yapmak isteyen babalar telefon ya da kameralarının şarjı durumunu kontrol etmeliler. Ayrıca cep telefonları bu büyük olayın kişilerin sevdiklerine duyurulması açısından da gerekli olduğundan olası şarj problemi o gün keyifleri birazcık olsun kaçırabilir. Bu sebeple babalar şarj cihazlarını yanlarında taşıyabilirler. nitekim kimi hastanelerde telefonları şarj etmek için herhangi bir izin ve bölüm bulunmadığından baba adayları da kamera ve şarjlarının hastaneye gelmeden doluluk oranlarına dikkat etmelerinde oldukça fayda vardır.     


Bir önceki yazımıza https://esrastyle.com/blog/cildiniz-icin-kis-aylarinda-bakim-onerileri linkinden ulaşabilirsiniz.